Antena Meniu Search
x

84 de ani de la naşterea lui Amza Pellea! Actorul fără cusur sau geniul de la Băileşti

Trăieşte şi astăzi prin rolul de neegalat din "Nea Mărin"! Unul dintre cei mai mari actori ai României ar fi împlinit astăzi 84 de ani, dacă nu ar fi fost răpus de o boală necruţătoare

Trăieşte şi astăzi prin rolul de neegalat din "Nea Mărin"! Unul dintre cei mai mari actori ai României ar fi împlinit astăzi 84 de ani, dacă nu ar fi fost răpus de o boală necruţătoare

S-a născut pe 7 aprilie 1931 în Băileşti, Dolj, într-o familie cu cinci copii, tatăl său s-a numit tot Amza Pellea și a fost directorul cooperativei "Munca Noastră". A absolvit cursurile Colegiului Național Carol I din Craiova. Un reprezentant al Promoției de aur a teatrului românesc, a jucat la Teatrul Național din Craiova, Teatrul Mic, Teatrul Nottara, Teatrul de Comedie și Teatrul Național din București, unde s–a impus ca unul dintre actorii cei mai dotați ai scenei românești. A fost profesor la IATC.

Nea Mărin şi Mihai Viteazul i-au adus, pentru totdeauna, succesul!

Amza a strălucit în rolurile din filme, mai ales în cele istorice, de referinţă fiind cele din ''Dacii'', ''Columna'', ''Haiducii'', ''Nemuritorii'', dar cel mai important rămâne ''Mihai Viteazul'', regizat de Sergiu Nicolaescu, peliculă care se află pe locul al treilea în topul celor mai vizionate filme româneşti din toate timpurile. Să nu uităm de rolul care i-a asigurat "nemurirea": "Nea Mărin Miliardar" şi de "Atunci i-am condamnat pe toţi la moarte".

Cred că și eu am devenit cunoscut ca actor datorită filmului. În ‘Setea’ am avut un rolișor mic. Se pare că am fost remarcat de specialiști în ‘Tudor’, unde jucam pe unul din căpitani. Am mai apărut în diverse filme de la ‘Neamul Șoimăreștilor’ la ‘Haiducii'; au urmat ‘Dacii’, film în care mi s-au relevat probleme mai complexe. Abordam un personaj despre care spectatorii aveau o imagine preconcepută. Aceeași problemă, amplificată, m-a îngrozit atunci când s-a apropiat turnarea filmului ‘Mihai Viteazul’. Nu puteam nici să abordez doar datele legendei eroului, nici să mă suprapun personajului. Căutam punțile de trecere. Muncă meticuloasă, complexă. Trebuia calculat totul, de la expresia feței la ritmul pașilor”.

”Televiziunea este într-un fel o pacoste: te face popular în cinci minute, pentru că, vrând-nevrând, te bagă în casa omului. După ce-am jucat în ‘Mihai Viteazul’, unii trecători mă arătau cu degetul: ‘uite-l pe Amza Pellea!’. După ce-am apărut la televiziune, alții, mai mulți, mă arătau familiar: ‘uite-l pe Nea Mărin!’ (…) Cum am găsit ticurile verbale ale lui Mărin? Repetarea cuvintelor ține de resortul lor psihologic. Oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute, fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Temători să nu fi uitat ceva, repetă unele idei”, spunea Amza Pellea într-un interviu.

A fost căsătorit timp de 25 de ani din 1958 până la moartea să în 1983 cu Domnica Mihaela din familia Policrat din Craiova şi este tatăl actriței Oana Pellea.

Amza Pellea și poezia

”Sunt un mare iubitor de poezie. Iubesc cuvântul, sensibilitatea în stare pură de cristal. De altfel, am o memorie afectivă și țin minte enorm de multe poezii. Cuvintele îmi sunt deșteptate, readuse pe buze, de o anume stare sufletească pe care mi-a declanșat-o inițial o poezie”, spunea artistul.

Nu multă lume cunoștea latura poetică a lui Amza Pellea. Erau momente în care scria poezii. Un astfel de moment a fost acela în care a devenit tată, dedicându-i Oanei versurile: ‘‘Te-ai întrupat din stele,/ din pulbere, din vânt,/ din gândurile mele,/ din apă, din pământ/ și din iubirea noastră/ clocotitoare, vie…/ prin tine-ntind o mână/ spre-nalt, spre infinit,/ iar tu te legi prin mine/ de cei care-au murit//. Prin tine devin veșnic/ și capăt sens și țel,/ prin tine sunt puternic,/ sunt piatră, sunt oțel/ și, datorită ție,/ fetița mea cea mică,/ de-acuma lui tăticu’/ de moarte nu-i e frică!”.

Demitizarea morţii unei legende a teatrului!

În legătură cu moartea sa, a circulat multă vreme legenda conform căreia actorul ar fi murit din cauza "iradiaţiilor" la care l-ar fi supus comuniştii, pentru că a vorbit la televizor despre "Leana din capul statului". "Nu este adevărat. Amza a murit de cancer pulmonar. Nu era neapărat în graţiile familiei Ceauşescu, dar nici nu avea probleme cu aceştia. Ştiu că, atunci când a aflat că este bolnav, Elena Ceauşescu s-a oferit să-i înlesnească internarea într-un spital din Paris, dar unchiul a refuzat", povesteşte Alexandru Pelea, nepotul actorului.

Deşi fire puternică, actorul era bântuit de ideea de moarte!

Era înspăimântat ca le va lăsa pe Domnica şi pe Oana singure pe lume. "Prin 1981, atunci când l-am văzut ultima oară, stăteam la masă, la Băileşti, cu el şi cu fânul lui, Liviu. Era oarecum absent de la discuţie. La un moment dat, zice: "Eu dacă mor mâine, fetele mele rămân pe drumuri. N-am decât 5.000 de lei în banca", îşi mai aminteşte nepotul.

Amza a plecat devreme, mult prea devreme. Era 12 decembrie. Şi era frig. S-a stins din viaţă la 52 de ani, răpus de boală.

"Numai pământul poate să îmi stingă focul din piept"

Deşi părinţii lui au ales să fie incineraţi, actorul a dorit o înmormântare! În ultimele clipe de viaţă, Amza le-a zis soţiei şi fiicei: "numai pământul poate să-mi stingă focul din piept".

Românii au pierdut un mare om, dar au câştigat zeci de eroi. Pe semeţul Mihai Viteazul, pe Decebal, pe nebunul Ipu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » 84 de ani de la naşterea lui Amza Pellea! Actorul fără cusur sau geniul de la Băileşti