Antena Meniu Search
x

Curs valutar

9.000 de români și-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca, pe fondul suspiciunilor asupra unui lot de doze

9.000 de persoane au renunțat la programările făcute pentru vaccinarea cu serul de la AstraZeneca, pe fondul temerilor apărute după ce și România a anunțat că oprește temporar de la utilizare dozele din lotul de vaccin AstraZeneca ABV2856. Vaccinarea cu AstraZeneca continuă în țară.

de Ana Maria Ghiarasim

la 12.03.2021 , 17:50

Seringi cu doze de vaccin de la AstraZeneca 9.000 de români și-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca - DPA Images via Hepta

Potrivit Comitetul Național pentru Coordonarea Campaniei de Vaccinare (CNCAV), din cele 200.000 de persoane înscrise la vaccinarea cu AstraZeneca, 9.000 și-au anulat programarea, reprezentând un procent de 4,5%.

”Vaccinarea este un act benevol și au existat situatii în care oamenii înscriși inițial la programare și-au mai schimbat/ amânat opțiunea și pentru celelalte tipuri de  vaccin, nu doar pentru cel de la AstraZeneca”, se arată în comunicatul CNCAV.

Până în prezent, peste 77.000 de doze din lotul ABV2856 AstraZeneca au fost folosite la imunizarea anti-Covid în România. Alte peste 4.000 de doze din acest lot au fost oprite temporar de la utilizare și în România, ca măsură de precauție.

Articolul continuă după reclamă

„Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România”, precizează CNCAV.

Până la data de 11 Martie 2021 (inclusiv) pentru vaccinul AstraZeneca, în România au fost raportate 2.518 reactii adverse, dintre care 861 cazuri raportate pentru lotul ABV2856 al vaccinului Covid-19 AstraZeneca.

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca

Joi seara, autoritățile române au anunțat că vor suspenda folosirea unui lot de vaccinuri AstraZeneca, ABV2856, ca măsură de precauție, după o decizie similară luată în Italia, în urma a două decese la persoane vaccinate cu acest tip de ser.

Cu toate acestea, Agenţia Europeană a Medicamentului a transmis că recomandă continuarea administrării vaccinului anti COVID-19 produs de AstraZeneca și că nu există nicio dovadă că vaccinul provoacă cheaguri de sânge.

Mai multe țări au oprit, temporar, administrarea vaccinului AstraZeneca

Mai multe persoane au avut probleme de coagulare şi cel puţin patru au murit după ce au primit serul britanico-suedez. În timp ce autorităţile europene investighează, cel puţin nouă ţări au oprit, temporar, administrarea serului: Austria, Italia, Danemarca, Islanda, Norvegia, Estonia, Lituania, Letonia şi Luxemburg.

Sunt vizate două loturi de vaccin: ABV2856 și ABV5300. Unul dintre ele a ajuns şi în România.

Agenția Italiană a Medicamentului a decis, joi, să oprească vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, după ce au apărut problemei de coagulare a sângelui la unii pacienți. În urma raportării anumitor efecte adverse grave, în legătură cu administrarea dozelor din lotul ABV2856 din vaccinul AstraZeneca, AIFA a decis ca măsură de precauție să interzică utilizarea acestui lot pe întreg teritoriul național, potrivit ANSA.

În această săptămână, Austria a suspendat folosirea unui lot specific de vaccin la 10 zile după decesul unei femei din cauza unor probleme severe de coagulare a sângelui. Dozele austriecilor făceau parte din lotul ABV5300 trimis în peste 17 țări europene. Imediat și Estonia, Letonia, Lituania și Luxemburg au suspendat folosirea serului din lotul respectic ca măsură de precauție.

Ana Maria Ghiarasim Like

Ana-Maria Ghiarasim are o experienţă în presa online de mai bine de 10 ani, iar din martie 2020 este Editor de Content la Observatornews.ro.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Evenimente » 9.000 de români și-au anulat programarea la vaccinare cu AstraZeneca, pe fondul suspiciunilor asupra unui lot de doze