Antena Meniu Search
x

900.000 de kilometri de cabluri submarine ne ajuta sa comunicam!!!

Din 29 august 1850, cand englezii si francezii au tras, pe sub Canalul Manecii, primele cabluri de comunicatie, omenirea a devenit...lacustra. Stiati ca 99 la suta dintre firele ce ne ajuta sa comunicam in toata lumea se afla sub apa?

900.000 de kilometri!!! Aceasta este lungimea cablurilor submarine cu ajutorul carora putem comunica si care ajung in cele mai ciudate locuri din lume. Sunt fire ce pleca din Germania si ajung in Coreea de Sud, ce leaga Marea Britanie de Japonia, ori care unesc Insulele Pacificului cu Danemarca.

Pe 29 august 1850, francezii si englezii trageau, pe sub "Canalul Manecii", primele cabluri, intre Dover si Calais. Peste numai cateva ore, un pescar din Hexagon, din neatentie, le-a taiat. Asa au inceput problemele...Inginerul Paul Deslandes le repara de 15 ani. Trage fibra oprica pe sub mari si oceane pentru ca omenirea sa dialogheze pe mess, sa joace la bursa din Tokyo si sa-si gaseasca prietenii de la gradi pe Facebook. "In Surinam, am dat peste o anaconda incolacita pe firele noastre. In Guineea am deranjat un crocodil. In 2004, am legat Norvegia de Insulele Svalbard, in Arctic, cale de 2.700 de kilometri, la 600 de metri adincime. Oamenii de prin aceste locuri se mira, gandesc ca noi comunicam prin satelit, dar, de fapt, o facem pe sub apa", spune Deslandes.

Conform datelor oferite de Comitetul International pentru Protectia Cablurilor, anual, intre 100 si 150 de taieri de fire submarine au loc, accidentale ori nu. Cele mai multe se produc din cauza elicelor, dar si din cauza cutremurelor. "O reparatie dureaza cam intre cinci si sapte zile, pentru ca marea majoritate este trasa undeva pe la 1.000 de metri adancime. Intre 1877 si 1955, de exemplu, s-au produs 16 ruperi de cabluri din cauza balenelor!", adauga Deslandes. Pestii mananca "imbracamintea" cablurilor, iar in 1989 s-a raportat ca in largul Insulelor Canare fibra optica a fost muscata, in patru locuri, de rechini. "Se simt atrasi de campurile magnetice, insa, in ultima vreme, designul cablurilor in cam sperie".

Desi sunt cabluri sttategice, acestea nu sunt special protejate. Numai Australia si Noua Zeelanda le acorda o atentie sporita. "Pescarii de aici sunt amendati daca nu tin cont de cabluri. Li s-au trasat chiar si canale navigabile, pentru a nu exista probleme", mai spune Deslandes.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » 900.000 de kilometri de cabluri submarine ne ajuta sa comunicam!!!