Antena Meniu Search
x

Un tânăr a murit cu zile, pentru că nu a fost transferat la Bucureşti, într-un spital cu aparat cu ventilaţie artificială

Un nou caz revoltător arată că sărăcia din spitalele româneşti duce la tragedii. Patru zile a aşteptat un tânăr să fie transferat în Capitală.

Vezi și

Un nou caz revoltător arată că sărăcia din spitalele româneşti duce la tragedii. Patru zile a aşteptat un tânăr să fie transferat în Capitală. Era în stare critică. Statul român i-a plătit transplantul de plămâni la Viena, dar când s-a îmbolnăvit nu a găsit repede un loc într-un spital în care să poată fi contectat la un aparat pentru ventilaţie artificială. Organismul lui îi respingea transplantul şi a făcut complicaţii din cauza unei gripe. 

Adrian Lupu avea 34 de ani. În mai 2016, a fost supus unei operaţii de transplant de plămâni la o clinică din Viena. De altfel, a fost singurul român care a reuşit să găsească un donator în acel an. Statul a găsit bani pentru transplant, dar nu şi pentru un loc într-un spital care să-l poată trata când organismul lui a început să cedeze. Îi respingea noul organ, iar acum câteva zile a ajuns la Urgenţe, în Târgu Jiu. Avea gripă. 

Patru zile a aşteptat transferul, în dureri cumplite. Ramona Daniela Oprea, medic specialist UPU Tg. Jiu: "Deşi intenţia de transfer a fost de când s-a prezentat la spital, nu s-au primit aprobările necesare pentru acest transfer. În primul rând spuneau că nu sunt ventilatoare disponibile. Nu există la Tg. Jiu."

Într-un final, a fost transportat la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta" din Capitală. A mai trăit câteva zile. Familia crede că Adrian putea fi salvat. 

Peste 2.500 de pacienţi aşteaptă un transplant de rinichi, aproape 600, un transplant de ficat, în timp ce 35 de români au indicaţie de transplant de plămâni. 

Cazul lui Adrian arată însă, că pacienţii care au probleme post transplant, nu îşi găsesc uşor un loc în România. Spitalele noastre nu sunt pregătite.

Ministrul Sănătăţii a anunţat că vrea să restructureze Agenţia Naţională de Transplant.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Un tânăr a murit cu zile, pentru că nu a fost transferat la Bucureşti, într-un spital cu aparat cu ventilaţie artificială