Antena Meniu Search
x

Video A "îngheţat" anveloparea blocurilor. Peste 3.000 de imobile din Capitală nu sunt încă reabilitate termic, deşi iarna bate la uşă

A "îngheţat" anveloparea blocurilor. În Capitală, sunt peste 3.000 de imobile care încă nu sunt reabilitate termic. Bucureştenii racordaţi la sistemul de termoficare se plâng că tremură de frig în fiecare iarnă, pe bani tot mai mulţi. Şi asta în timp ce primăriile de sector promit că, în cel mult 4 ani, toate blocurile vor fi eficiente energetic.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 10.11.2023, 20:32

Vezi și

În toate colţurile Capitalei sunt încă foarte multe blocuri care nu au fost reabilitate energetic. Primăriile de sector reuşesc să încheie câteva zeci de şantiere pe an, însă ritmul este mult prea lent. Anveloparea acestui bloc cu 8 etaje a început în urmă cu două luni şi se va încheia în cel mult 6 luni. Costurile se ridică la puţin peste un milion de lei. După ce şantierul de va fi gata, locatarii de aici vor fi obligaţi să plătească eşalonat aceste costuri, între 10 şi 25% într-o perioadă de 10 ani.

Preţurile de anvelopare diferă în funcţie de sector

Pentru lucrări făcute pe banii primăriilor sau de la bugetul de stat. Anvelopările făcute din fonduri europene nu au însă nevoie de cofinanţare din partea locatarilor. Din cele 6 sectoare ale Capitalei, unul singur a încheiat anvelopările, Sectorul 1. Aici insa avem si cel mai mic număr de blocuri de locuinţe. In sectoarele 2 şi 3 mai sunt câte 400 de blocuri pe listele de aşteptare, 700 în Sectorul 4 şi 800 în Sectorul 5. Cele mai multe sunt în Sectorul 6, peste 1.200. "Sunt cele mai multe blocuri din perioada comunistă, construite în Sectorul 3. Dacă ar fi bani, se pot face lucrările într-un an de zile. La toate. Dar din păcate nu sunt bani", a declarat Marius Popescu, șef serviciu în cadrul direcției de investiții achiziții a Primăriei Sectorului 3.

În Sectorul 2 de exemplu, cele 400 de blocuri rămase ar putea fi anvelopate în 4 ani doar că edilii spun că banii primiţi prin PNRR sunt insuficienţi aşa că nu pot fi deschise prea multe şantiere de-o dată. Deşi beneficiile sunt evidente. Un bloc izolat ajută la menţinerea căldurii în apartamente mai mult timp. Astfel, consumul de energie este mai scăzut. Toate anvelopările se fac cu polistiren ignifugat, astfel încât să se evite extinderea unui posibil incendiu. "La o astfel de lucrare, termenul de garanţie este de 3 ani de zile. La o perioadă de 5-6 ani ar trebui o vopsea pentru protecţia termosistemului", a declarat George Boca, şef de şantier. Preţurile de anvelopare diferă în funcţie de sector. De la 110 euro pe metru pătrat în Sectorul 2 la 200 de euro pe metru pătrat în Sectorul 6.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » A "îngheţat" anveloparea blocurilor. Peste 3.000 de imobile din Capitală nu sunt încă reabilitate termic, deşi iarna bate la uşă