Antena Meniu Search
x

A murit Ion Dobran, la vârsta de 102 ani. Generalul de flotilă, născut odată cu România Mare, a fost erou în Al Doilea Război Mondial

Eroul român Ion Dobran a murit la vârsta de 102 ani. Aviator şi erou al celui de-al Doilea Război Mondial, Ion Dobran a participat la 340 de misiuni de război, a fost doborât de trei ori şi a scăpat cu viaţă de fiecare dată, fără răni grave.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 24.09.2021, 13:01

Generalul de flotilă Ion Dobran, un erou în Al Doilea Război Mondial
Generalul de flotilă Ion Dobran, un erou în Al Doilea Război Mondial - Observator

"Astazi s-a stins din viațä generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN", a anunţat Ministerul Apărării Naţionale într-un comunicat de presă. Ion DOBRAN,  ultimul as al aviaţiei române, care a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare  în cel de-Al Doilea Război Mondial , a plecat la ceruri  în urmă cu câteva ore.

"Veteran  aviator și erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, generalul-locotenent (rtr.) Ion DOBRAN  a făcut parte din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare", mai arată MApN.

Observator a realizat în urmă cu doar două luni un reportaj cu povestea emoţionantă a reîntâlnirii dintre Ion Dobran şi pilotul american Berrie Davis, la zeci de ani după ce s-au înfruntat în Al Doilea Război Mondial. Atunci, Generalul român a doborât avionul inamic, dar a cruţat viaţa pilotului american. " Întâlnirea de acum este unul dintre visurile mele. Generalul era un trăgător excelent şi sunt încântat că a ochit avionul, nu pilotul", spunea Barry Davis la începutul lunii iulie.

Cine a fost generalul Ion Dobran

Pe acelaşi subiect

Veteran aviator, erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, general–locotenent Ion Dobran (rtr.) a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

Dăruit cu pasiunea pentru zbor, şi-a modelat întreaga viaţă după principii ferme şi idealuri înalte.

Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

Activitatea pe front a însumat 340 misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.

În data de 5 februarie 2019, Statul Major al Forțelor Aeriene a organizat CEREMONIA PRILEJUITĂ DE ÎMPLINIREA A 100 DE ANI. Cu acest prilej, domnului general i s-au conferit, de către reprezentantul Administrației Prezidențiale, cele două decrete semnate de președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis: Decretul de înaintare în gradul de general locotenent și Decretul de conferire a Ordinului Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler cu însemn pentru militari

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Amenzi pentru şoferii care nu au camere montate pe spatele maşinii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » A murit Ion Dobran, la vârsta de 102 ani. Generalul de flotilă, născut odată cu România Mare, a fost erou în Al Doilea Război Mondial