Video Povestea emoţionantă a reîntâlnirii dintre cei doi piloţi, român şi american, la zeci de ani după ce s-au înfruntat în Al Doilea Război Mondial
De la inamici de război, la prieteni pe viaţă. Este povestea impresionantă a doi aviatori din cel de-Al Doilea Război Mondial. În urmă cu 80 de ani, Ion Dobran şi Berrie Davis se luptau pentru ţările lor. Generalul român doboară avionul inamic, dar cruţă viaţa pilotului american. 66 de ani mai târziu, cei doi se întâlnesc pentru a se privi în ochi. Azi, la vârsta de 102 ani, generalul Ion Dobran devine ultimul martor al unei generaţii de eroi care îşi văd viaţa şi istoria ridicate la nivel de artă.
- Ion Dobran şi Berrie Davis s-au confruntat
Ion Dobran, aviator: M-am hotărât şi am tras. Şi am tras în avionul în care era Barrie Davis. Aici viza şi trebuia să îi disloce sau să îi rupă o aripă.
Aşa începea povestea bătăliei din iunie 1944. Un război purtat la 7.000 de metri altitudine, deasupra Galaţiului.
Ion Dobran apăra, pe atunci, rezervele de petrol ale ţării. Reuşeşte să avarieze avionul pilotului american, însă îi cruţă viaţa. Davis scapă miraculos la ucraineni.
La 66 de ani de la acest moment, se întâlnesc la Bucureşti piloţii care şi-au disputat cerul pentru o clipă. Colonelul în rezervă Barrie Davis a traversat din nou oceanul pentru a-i strânge mâna celui care i-a distrus avionul, dar i-a lăsat viaţa.
Barrie Davis, pilot american (2010): Întâlnirea de acum este unul dintre visurile mele. Generalul era un trăgător excelent şi sunt încântat că a ochit avionul, nu pilotul.
Ion Dobran, aviator (2010): Sunt fericit să-l văd în ochi pe cel pe care l-am înfruntat atunci şi fericit că a rămas în viaţă.
Ion Dobran, aviator (2010): Deveneam cei mai buni prieteni deşi, până atunci, căutam să ne prindem unul pe altul.
Barrie Davis a murit patru ani mai târziu, în locuința sa din Carolina de Nord, la vârsta de 90 de ani. Ion Dobran este acum singurul pilot supravieţuitor al celui de-Al Doilea Război Mondial.
Aviatorul român Ion Dobran, felicitat de ataşatul militar SUA
Ion Dobran, aviator: Trebuie să te gândeşti că ar putea să îl lovească pe cel din stânga sau pe cel din dreapta, dar nu pe tine. Pe tine niciodată. Credeam că undeva aici e un înger păzitor cu care petreci toată ziua.
Şi care îi este alături şi acum, la 102 ani. Alături de amintiri.
Ion Dobran: Eu deveneam coechipierul lui Bâzu Cantacuzino, cel din dreapta. Spunea: "Îmi place să zbor cu Dobran". Faptul că mă aprecia în mod deosebit, mă bucura şi îmi dădea curaj.
Chiar dacă poartă pe umeri vârsta României Mari, încă se bucură de viaţă.
Ion Dobran, aviator: Până acum jucam bridge, cuvinte încrucişate, cărţi în general. Era şi o oarecare preferinţă pentru o Grasă de Cotnari.
Astăzi, Ion Dobran a fost dus cu o maşină de colecţie la locul unde a fost pictată scena de război de acum aproape 80 de ani. Celebra "dogfight" sau bătălie aeriană este o adevărată operă de artă a istoriei şi a vieţii.
Keith Derbenwick, ataşat militar SUA: Domnule general, am foarte mult respect. Vă mulţumesc foarte mult pentru serviciul dumneavoastră.
Otilia Sava, Asociaţia Alături de Eroi: Pentru evenimentul de astăzi, de exemplu, s-a bărbierit la ora 2 dimineaţa şi la ora 6 dimineaţa era deja îmbrăcat în costumul în care l-aţi văzut. Este un adevărat model şi un om care poate inspira un ideal. Pictarea scenei a durat trei zile şi trei nopţi. Este expunerea plastică a bătăliei din 6 iunie 1944.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰