Video Adeverinţa falsă de vaccinare, la vânzare pe internet. Imunizare la comandă pentru 100 de euro
Poliţiştii caută mai multe persoane care vând certificate false de vaccinare pe facebook. La adăpostul unui cont fals, sunt promise acte înregistrate chiar pe platforma naţională de imunizare în schimbul sumei de 100 de euro. O echipă Observator a luat legătura cu vânzătorii care pretind că lucrează la centrul de vaccinare al Spitalului Judeţean din Timişoara.
Conversaţie reporter - falsificator: - Costul unui certificat este de 100 de euro, echivalentul a 490 de lei
- Rep: Nu ne prinde nimeni, da? Să ne înţelegem
- Nu, nu, nu!
- Rep: Noi nu ne întâlnim?
- Nu, nu. categoric, nu.
Conversaţia nu durează mai mult de cinci minute. Bărbatul asigură echipa Observator că în câteva ore poate avea o adeverinţă de vaccinare.
Conversaţie reporter - falsificator: - Ideea în felul următor: în aprilie şi în mai au fost foarte multe programări şi foarte puţine prezenţe.
- Rep: Şi aţi rămas cu doze în plus sau cum?
- Nu neapărat. Nu în plus. Nu sunt doze în plus, ci pur şi simplu sunt nişte sloturi vacante, adică puteţi face nişte certificate
- Neapărat să printaţi certificatul şi îl prezentaţi la aeroport când ajungeţi în Zakynthos, îl prezentaţi şi totul e în regulă. Pe certificat o să apară prima doză, la un interval de 21 de zile o să apară şi a doua doză, rapelul. Deci e certificatul înregistrat, legit (n.red legal), dumnevoastră o să trebuiască să ne trimiteţi nişte date: CNP, număr de telefon...
Am trimis toate datele pe un număr de WhatsApp şi aşa cum ne-a promis individul, în scurt timp am primit un mesaj aparent de confirmare. Iar apoi certificatul de vaccinare filmat şi un cont în care să trimitem banii. Când am dat semne de şovăială, bărbatul ne-a informat că ori plătim ori şterge adeverinţa din sistem.
Adeverinţă falsă de vaccinare, o nouă afacere
Afacerea se derulează pe Facebook, la adăpostul unui cont fals al unei pretinse asistente la Terapie Intensivă, prin care erau ademeninţi clienţii. Într-o scurtă conversaţie în privat pe reţeaua de socializare e dezvăluit macanismul ilegal: două angajate de la centrul de vaccinare de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Timişoara ar fi cele care înregistrează presupusa imunizare în Registrul Naţional de Vaccinare.
Falsul e unul grosolan, spune spitalul, care a verificat angajaţii şi sistemul electronic.
Raul Pătraşcu, manager spital: Aceste persoane care făceau astfel de reclame online nu generau certificatele din centrul de vaccinare al Spitalului Judeţean din Timişoara.
Pe fir au intrat şi poliţiştii arădeni, după ce o persoană a sunat la 112 şi a reclamat fărădelegea. Majoritatea ţărilor europene cer turiştilor fie o adeverinţă de vaccinare, fie un test PCR sau antigen la intrarea în ţară. Este şi cazul Ungariei, care însă face verificările aleatoriu.
Controale aleatoare la vamă
Iulia Pop, reporter Observator: "Am trecut vama fără probleme, fără să ni se verifice documentele de vaccinare şi am ajuns la Mako. Acum ne putem bucura de o plimbare prin centrul oraşului şi hicar putem savura fără restricţii o limonadă la terasă".
La întoarcerea în ţară, adeverinţa de vaccinare e dovada care ne scapă de carantină dacă venim dintr-o ţară în scenariul roşu. Cum însă Ungaria este în scenariul verde, trecem de vamă rapid, fără nicio verificare.
Andrei Alexandru Dincă, subinspector de poliţie: "Verificarea adeverinţelor de vaccinare la intrarea în ţară nu este o operaţiune obligatorie. În cazul în care există suspiciuni privind valabilitatea sau autenticitatea adeverinţei se realizează verificări suplimentare prin punctele naţionale de contact".
Cei prinşi cu adeverinţe false la ei riscă să se aleagă cu dosar penal penale pentru fals, uz de fals şi zădărnicirea combaterii bolilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰