Antena Meniu Search
x

Video Aer irespirabil, măsurători contradictorii. Alertele de poluare vor fi tot mai dese în România

Aer curat mai găsim doar în vârf de munte. În oraşe respirăm noxe, iar problema şi mai gravă este că autorităţile nu reuşesc să controleze poluarea. Amenzile nu sunt suficient de mari pentru a-i determina pe marii poluatori să investească într-o tehnologie mai eficientă. Iar staţiile de măsurare a calităţii aerului nu reflectă realitatea.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 22.01.2021, 09:09

Vezi și
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

La orele prânzului, aerul din Craiova devine greu de respirat. Un nor înecăcios vine din partea de nord a oraşului. Şi nu-i prima oară. 

Localnică: Este aerul insuportabil, miroase a cărbune.

Reporter: Şi aşa este în fiecare iarnă, doamnă?

Localnică: Da. Nu numai iarna. 

Localnic: E cenuşa care între timp, de acolo, vine şi toată se depune pe sol, pe maşini. 

De vină sunt cazanele de la CET. Pentru că s-au aşternut anii peste ele crapă tot mai des. 

Gheorghe Călinoiu, Garda de Mediu Dolj: Când cade unul, când cade altul. N-am avut an până acum, de când sunt eu aici, să am atâtea comunicări din partea lor cu spargeri de cazane. 

După o lună de zile de când CET Craiova a primit o amendă de 100.000 de lei de la Garda de Mediu pentru nereguli grave constatate de inspectori la instalaţiile de evacuare, oamenii din împrejurimi se plâng că, în continuare, aerul este irespirabil. 

Şi asta pentru că amenzile nu sunt suficiente. O recunosc şi cei de la Garda de Mediu. Poluarea poate fi oprită doar prin investiţii majore în sistemul energetic. Altfel, alertele de poluare vor fi tot mai dese.

Dar şi la partea de monitorizare a calităţii aerului sunt probleme. Autorităţile ţin cont doar de reţeaua naţională a ministerului mediului. Însă staţiile de măsurare ale statului arată alte valori decât cele ale firmelor private. 

Alin Belu, specialist marketing firmă IT: Procentul de exactitate se găseşte undeva între 80 şi 95%. Este un grad destul de bun şi acceptat de forurile internaţionale de specialitate. 

Măsurătorile făcute prin investiţii private sunt ignorate însă de autorităţi. 

Într-un răspuns pentru Observator, CET Craiova a transmis că sancţiunea primită în luna decembrie a venit pentru că nu a fost montată instalaţia de denoxare la Sucursala Craiova 2. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Aer irespirabil, măsurători contradictorii. Alertele de poluare vor fi tot mai dese în România