Aer tropical în plină iarnă! Urmează cea mai caldă săptămână din luna decembrie, temperaturile vor creşte spectaculos
Meteorologii spun că săptămâna care tocmai a început va fi cea mai caldă din luna decembrie 2017, după ce în ţara noastră va pătrunde aer tropical dinspre nordu
Meteorologii spun că săptămâna care tocmai a început va fi cea mai caldă din luna decembrie 2017, după ce în ţara noastră va pătrunde aer tropical dinspre nordul Africii.
Astfel, dacă în ultimele 10-15 zile ale lunii nu se va produce o răcire dramatică, luna decembrie 2017 are şansa să ajungă în topul celor mai calde luni decembrie înregistrate vreodată pe teritoriul României.
Spre finalul saptamanii, prognoza meteo indica formarea unui ciclon mediteranean mai intens, urmat de o racire a vremii, insa pentru moment nu se poate preciza cu certitudine daca racirea va avea loc in weekend sau se va amana pentru inceputul saptamanii viitoare.
Prognoza meteo - Luni
Vremea va fi in general inchisa in regiunile intracarpatice, unde mai ales in prima parte a zilei local se vor semnala precipitatii mixte, in general slabe cantitativ. Vantul va sufla moderat pana la tare in vestul tarii si mai mult slab in rest. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 1 si 6 grade in Transilvania si Maramures, 5-10 grade in Banat si Crisana si 4-9 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori estimate a se inregistra in zonele deluroase. In cursul diminetii in depresiunile din estul Transilvaniei temperaturile se pot apropia de pragul gerului, respectiv -10 grade Celsius.
Prognoza meteo - Marţi
Vremea va intra intr-un proces de incalzire accentuata, urmand sa devina deosebit de calda pentru a doua decada a lunii decembrie in toate regiunile tarii. Temperaturile maxime vor fi incadrate in general intre 7 si 12 grade in Transilvania si Maramures (cu valori posibil usor mai scazute asteptate in depresiunile din estul Transilvaniei), 12-17 grade in Banat si Crisana si 8-13 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova.
Prognoza meteo - Miercuri
Aria ploilor din vest se va extinde si catre centru si nord, insa precipitatiile vor fi in general slabe cantitativ. In altitudine temperaturile vor fi intr-atat de ridicate incat limita precipitatiilor solide va urca la peste 2000 de metri. Vantul va sufla slab in majoritatea zonelor tarii, cel mult slab pana la moderat in sud-est. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 7 si 12 grade in Transilvania, Maramures, Banat si Crisana si 11-16 grade in Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu cele mai ridicate valori asteptate a se inregistra in partea estica a Luncii Dunarii.
Prognoza meteo - Joi
Vor fi precipitatii slabe sub forma de ploaie se vor mai semnala local in prima parte a zilei in sud si est, iar in vest un nou front atmosferic cald va aduce ploi pe arii relativ extinse, insa cantitatile de apa estimate a se acumula nu vor fi semnificative. Vantul va sufla moderat in vestul tarii si mai mult slab in rest. Maximele termice vor urca la pranz pana spre 4-9 grade in Transilvania si Maramures si 8-13 grade in Banat, Crisana, Oltenia, Muntenia, Dobrogea si Moldova, cu valori usor mai ridicate asteptate in zonele de deal din sud si din vest.
Prognoza meteo - Vineri
Vor cadea precipitatii sub forma de ploaie pe arii extinse in vest, centru si nord, local in sud si izolat in est, insa cantitati ceva mai insemnate de apa sunt asteptate a se acumula doar in zona Subcarpatilor Getici. Vantul va sufla moderat aproape peste tot, iar in vestul tarii rafalele vor atinge viteze de pana la 60-70 de km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse in general intre 5 si 10 grade in Transilvania si Maramures, 8-13 grade in Banat si Crisana, 11-16 grade in Oltenia, Muntenia si Dobrogea (cu valori usor mai scazute asteptate a se inregistra in zonele subcarpatice, dar si posibil usor mai ridicate in zona Luncii Dunarii), in timp ce in Moldova va fi de asemenea foarte cald, cu valori termice maxime de pana la 8-13 grade Celsius.
Prognoza meteo - Weekend
La sfârşitul săptămânii, modelul nord-american GFS estimeaza o racire accentuata si ninsori pe arii extinse in aproape toata tara, in timp ce modelul european ECMWF propune continuarea vremii calduroase, cu precipitatii slabe sub forma de ploaie in vest, iar racirea este amanata pentru inceputul saptamanii viitoare, scrie vremea.ro.
Ţinând cont de faptul că in lumea stiintifica modelul european este apreciat ca fiind cel mai precis, sansele ca acesta sa estimeze corect situatia sinoptica sunt mai ridicate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰