Antena Meniu Search
x

Video Afacerile românilor care se ofilesc pe zi ce trece. Fermierii se roagă ca un miracol să le salveze recolta: "Ne chinuim degeaba"

Seceta a pus stăpânire pe ţara noastră, iar cu două săptămâni înainte de recoltare, agriculorii buzoieni îşi numără pierderile. Sute de hectare de grâu, rapiţă şi orz au fost distruse de arşiţă, iar fântânile au secat. Nici ploile nu şi-au mai făcut apariţia de luni bune. În timp ce afacerile fermierilor se ofilesc pe zi ce trece, oamenii se roagă acum la o minune. 

de Redactia Observator

la 28.05.2024 , 08:58

În loc să se bucure de roadele muncii lor, pentru al patrulea an consecutiv, fermierii sunt la un pas să ajungă la sapă de lemn. Mii de hectare de teren roditor s-au transformat în deşert. Spicul de grâu, ce era odată mândria localnicilor, a pălit sub razele arzătoare ale soarelui şi a devenit acum doar o amintire frumoasă.

"Ne chinuim şi uitaţi ce praf iese din pământ", a mărturisit un agricultor.

Oamenii aşteaptă un miracol

Vezi și

Iar în lipsa ploilor, oamenii au ajuns acum să se roage pentru o minune. 

Pe acelaşi subiect

"Ne-a mai plouat dacă am făcut slujbe", a răspuns o localnică.

"Au puţuri săpate, nu mai există apă, nu mai este apă. Neavând apă, pur şi simplu topeşte grâul, îl topeşte", a adăugat un fermier

Însă, în lipsa unui miracol divin, nici sistemele de irigaţii nu au fost un real ajutor fermierilor.

Recolte compromise de secetă

Constantin Florea a însămânțat grâu pe o suprafață de 300 de hectare, iar pe alte 200, rapiță. Acum, bărbatul îşi priveşte neputincios cum afacerea se ofileşte.  

Constantin Florea, agricultor: Cel puţin 80%, din producţie, din tot ce e, în condiţiile în care am administrat, tehnologia, îngrăsăminte şi ierbicidări. 

Iar în situaţia lui sunt zeci de fermieri. Pentru a mai diminua din pierdeile suferite, agricultorii speră acum să primească despgubiri. 

Cosmin Florea, director DADR Buzău: Fermierii au făcut înştiinţări şi în coontinuare sunt documentele pentru realizarea acestui lucru.

Dacă stărea de calamitate va fi aprobată, agricultorii pot obține ajutoare financiare de la Guvern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Mergeţi în vacanţă pe litoralul românesc sau în străinătate?
Observator » Evenimente » Afacerile românilor care se ofilesc pe zi ce trece. Fermierii se roagă ca un miracol să le salveze recolta: "Ne chinuim degeaba"