Antena Meniu Search
x

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat, joi, Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea coronavirusului, devenind astfel primul tratament antiviral oral pentru boală autorizat în Europa.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 27.01.2022, 16:55

Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19
Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19 - Profimedia Images

EMA a anunțat că ”recomandă autorizarea pilulei Paxlovid pentru tratarea Covid-19 la adulții care prezintă un risc crescut ca boala să devină severă”.

Medicamentul, care cuprinde două tipuri de tablete, este primul tratament care poate fi administrat la domiciliu şi care se aşteaptă să fie eficient şi împotriva variantei Omicron. Pastila Paxlovid este destinată pacienţilor COVID cu forme uşoare şi până la moderate, în primele trei zile de la apariţia simptomelor, scrie AFP, citat de Times of Malta.

Cum trebuie administrat Paxlovid

Tratamentul complet include o pastilă la fiecare 12 ore timp de cinci zile. În fazele doi şi trei ale testelor clinice s-a demonstrat că Paxlovid reduce simptomele grave, spitalizarea şi riscul de deces în 89% din cazuri, atunci când pacienţii primesc medicaţia în fazele incipiente.

Pe acelaşi subiect

Potrivit datelor furnizate de Pfizer, eficienţa pastilei nu ar trebui să fie afectată de apariţia noilor variante, inclusiv a variantei Omicron.

Paxlovid a fost deja aprobat în Statele Unite, Canada și Israel.

Eficacitatea pilulei Paxlovid este de aproape 90% 

Producătorul american de medicamente a declarat că pastila cu administrare orală a avut o eficacitate de aproximativ 89% în prevenirea spitalizărilor sau a deceselor, în comparație cu un placebo, potrivit unor rezultate intermediare la aproximativ 1.200 de persoane. Pfizer a publicat, de asemenea, date timpurii dintr-un al doilea studiu clinic care arată că tratamentul a redus spitalizările cu aproximativ 70% la un număr de 600 de adulți cu risc standard.

„Este un rezultat uimitor”, a declarat directorul științific al Pfizer, Mikael Dolsten, într-un interviu.

„Vorbim despre un număr uluitor de vieți salvate și de spitalizări prevenite. Și, desigur, dacă implementați acest lucru rapid după infecție, este posibil să reducem dramatic transmiterea”, a spus Dolsten.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În cuplu, preferaţi să puneţi banii la comun sau aveţi cheltuieli separate?

Observator » Evenimente » Agenţia Europeană pentru Medicamente a aprobat Paxlovid, pastila Pfizer pentru tratarea Covid-19