Antena Meniu Search
x

Al doilea transplant pulmonar din România. Sfânta Maria este singurul spital acreditat pepntru această operație

La două săptămâni după primul transplant de plămâni din România, încă un pacient a primit o şansă la viaţă. La spitalul Sfânta Maria din Bucureşti a fost efectuat al doilea transplant pulmonar.

Vezi și

La două săptămâni după primul transplant de plămâni din România, încă un pacient a primit o şansă la viaţă. La spitalul Sfânta Maria din Bucureşti a fost efectuat al doilea transplant pulmonar.

Opt ore a durat operaţia, iar transplantul a fost un succes. Echipa de medici de la Spitalul Sfânta Maria din Capitală a fost condusă, şi de această dată, de Igor Tudorache, românul care este şeful centrului de transplant pulmonar de la Hanovra. 

Operaţia a început luni seara, la ora 21, şi a durat până dimineaţa, în jurul orei 4. Pacientul de 47 de ani este şi acum în secţia de terapie intensiva, dar medicii spun ca are o evolutie buna si ca respira fara aparate. 

Şansa la o nouă viaţă a venit de la un tânăr din Târgu Mureş. Suferise un atac vascular cerebral, iar familia lui a hotărât să ofere viaţă altor trei pacienţi. Ficatul şi rinichii au plecat la pacienţi din Cluj şi din Bucureşti. Pacientul care a primit plămânii suferea de o boală infecţioasă gravă. 

Acesta a fost al doilea transplant de plămâni din România, după ce Mugurel Amariţei a fost transplantat în urmă cu două săptămâni. Fusese refuzat la Viena, iar plămânii lui funcţionau doar la 14% din capacitate. 

Încă 35 de pacienţi aşteptă un transplant de plămâni.

Adrian Popa, Asociaţia Pacienţilor Transplantaţi: "Acum o fac repede, nu au medici pregătiţi pentru asta, nu au secţie pneumologică. E nevoie de o clinică mare care sa aiba toate specilitatile, pentru ca pacienţii să fie recuperaţi în acelaşi loc."

România are un acord cu Eurotransplat. Chiar dacă nu este membră a Agenţiei europene, ţara noastră trebuie să dea la schimb organe, pentru cei 35 de bolnavi care au primit plămâni din străinătate până acum. Deocamdată, nu am trimis nici măcar jumătate din cât am primit. 

În ultimele patru zile, în România au avut loc 12 operaţii de transplant. Un adolescent de 17 ani de la Suceava a salvat trei vieţi. I-a fost prelevată chiar şi inima, care a ajuns la un tânăr din Bucureşti. 

Rinichii şi ficatul unei tinere din Baia Mare, intrată în moarte cerebrală, au fost trimişi mai departe în ţară, iar plămânii ei, în Olanda, pentru că nu erau compatibili cu niciun pacient român. Ultimele trei intervenţii au venit după prelevările de ieri, de la Târgu Mureş. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Al doilea transplant pulmonar din România. Sfânta Maria este singurul spital acreditat pepntru această operație