Antena Meniu Search
x

Alba Carolina, cetatea în formă de stea cu şapte colţuri, destinaţie de vacanţă pentru turişti

Alba Carolina, cetatea în formă de stea cu şapte colţuri, a devenit destinaţie de o zi pentru turiştii români sau străini. Zeci de monumente şi vestigii fac dovada că la Alba Iulia s-a scris istorie nu doar la 1 Decembrie 1918, ci şi acum mii de ani.

de Redactia Observator

la 03.08.2019, 16:08

Vezi și

Alba Carolina, cetatea în formă de stea cu şapte colţuri, a devenit destinaţie de o zi pentru turiştii români sau străini. Zeci de monumente şi vestigii fac dovada că la Alba Iulia s-a scris istorie nu doar la 1 Decembrie 1918, ci şi acum mii de ani. Incursiunea în timp începe cu schimbarea gărzii şi se termină cu masa într-un restaurant medieval.

Unic în România, ceremonialul schimbării gărzii austriece se ţine în fiecare zi, la ora 12.00 fix. Apoi, soldaţii îmbrăcaţi în uniforme medievale trag o salvă de onor în cinstea drapelului. Sunt cele mai aşteptate momente de toţi turiştii care ajung aici.

Stilul baroc şi-a lăsat amprenta pe fiecare dintre cele patru porţi ale cetăţii ce se întinde pe 70 de hectare. Cea mai impresionantă este poarta a treia, principala intrare în fort.

În fortăreaţa cu bastioane, construită la începutul secolului al XVIII-lea, se află şi Muzeul Unirii. Şi locul unde s-a semnat actul Unirii Transilvaniei cu România.

Colecţiile sale numără 200.000 de vestigii dacice şi romane care atestă formarea poporului român.

Faţă în faţă cu Poarta a III-a, ni se dezvăluie Obeliscul lui Horea, Cloşca şi Crişan. Impunătorul edificiu a fost ridicat în memoria martirilor răscoalei ţărăneşti din 1784.

De aici, turiştii au şi cea mai bună perspectivă asupra oraşului. Turul prin Cetatea Alba Carolina se încheie într-un restaurant medieval, unde oaspeţii sunt serviţi aidoma locuitorilor cetăţii de altădată.

10 ani au durat lucrările de restaurare a celei mai mari cetăţi în stil Vauban din sud-estul Europei. Au costat 50 de milioane de euro, bani europeni.

Numai anul trecut, Alba Carolina a fost vizitată de aproape 100.000 de turişti. Intrarea în Cetate este gratuită, dar pentru vizitarea Muzeului Unirii se plăteşte o taxă de 10 lei, iar pentru Traseul celor 3 Fortificaţii 20 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Evenimente » Alba Carolina, cetatea în formă de stea cu şapte colţuri, destinaţie de vacanţă pentru turişti