Eveniment

Alege ţara de fapte: Geologul care a transformat în parc naţional peisajul în care a copilărit

De Denisa Morariu-Tamaş. Publicat pe 31.08.2020 la 23:30 Actualizat pe 11.09.2020 la 14:29

În ţara de fapte, un om chiar a mutat munţii din loc, din lista zonelor ameninţate - pe harta ariilor protejate. Geologul Florin Stoican a transformat în parc naţional peisajul în care a copilărit. Iar astăzi, datorită lui, zeci de mii de turişti descoperă frumuseţea zonei Buila Vânturariţa. Iar alte mii de localnici, altfel fără nicio şansă, au găsit un sens traiului lor. Atraşi de noul brand, tineri din toată lumea se mută acolo şi readuc la viaţă satele depopulate. 

 • Geologul Florin Stoican transformă zona Buila-Vânturarița în geoparc UNESCO.
 • Prin acest proces, de zona respectivă ar urma să se audă în toată lumea.

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: Toate calcarele astea sunt de 145 de milioane de ani. Pentru că tot muntele ăsta, Buila Vânturariţa, a fost un recif de corali. Uite o fosilă aici. Ăsta e un rest de cochilie, probabil un melc.

E o lume tainică aici, născută cu mult timp înainte să apară primii oameni pe pământ. Un univers sălbatic, căruia el îi ştie fiecare piatră, tresărire şi cărare. Pentru că el e omul care a pus Buila-Vânturariţa pe harta ariilor protejate.

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: Aici sunt într-un loc de suflet, muntele în care am copilărit şi pe care l-am transformat împreună cu prietenii în parc naţional. Deşi Parcul Buila Vânturariţa e cel mai mic din ţară, aici pe o zonă foarte restrânsă se găsesc foarte multe lucruri.

Pe numai 4.500 de hectare, sunt concentrate 100 de peşteri, 44 de izvoare şi 19 trasee pitoreşti, capre negre, lupi şi râşi. Cândva o zonă de care auziseră doar câteva sute de oameni e astăzi destinaţie pentru 25.000 de turişti şi motor care a atras în zonă 30 de milioane de euro. Totul, datorită geologului Florin Stoican - un om care a văzut cum muntele copilăriei e stors de tot ce are mai frumos... şi a decis să ia măsuri. Ca să oprească exploatările abuzive de piatră şi de lemn, a convins statul, în 2004, că zona merită protejată. Aşa s-a născut singurul parc naţional înfiinţat de o organizaţie non-guvernamentală. Dacă i-a fost greu?

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: E greu, pentru că vorbim despre România, de legislaţia încâlcită din România, de prioritizarea altor aspecte faţă de cele de conservarea naturii, vorbim de instituţii care îşi fac treaba mai greu, unele deloc.

Piedici i-au pus la început şi oameni din comunitate. El le-a schimbat mentalitatea. Iar astăzi, la intrarea în parc, e o barieră construită chiar de pădurarul care înainte se opunea proiectului.

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: Comunitatea s-a schimbat de la a privi zona ca pe o rezervă de resurse naturale din care ia fiecare ce poate, când poate, la o zonă care poate oferi perspective de dezvoltare pe termen lung, la oportunităţi pentru fiii satului, să rămână aici, să nu mai plece pe coclauri, la posibilități de a deschide business-uri, la antreprenoriat local. Şi s-au schimbat pentru că au început să fie mândri, să vadă că vin oameni din alte ţări, vin foarte mulţi străini, care apreciază zona asta şi oamenii au început să se mândrească, să se laude cu ea. Avem străini care s-au mutat definitiv aici, în sat.

Și români tineri care au venit din Bucureşti ca să readucă viaţa în sat. În Slătioara, de exemplu, populaţia a început recent să reînflorească.

Marius Chivu, jurnalist: S-ar putea să fie un fenomen de repopulare a satelor, de la oraş.

Ei le deschid drumul şi altor tineri care vor să vină în sat. Lucrează împreună la un ghid al zonei.

Octavian Viorel, specialist în comunicare: Am adus în grupul nostru arhitecţi, etnologi. Am vrea să aducem nişte tineri care să aducă la rândul lor ceva comunităţii, să se implice, să ofere la rândul lor ceva.

Este şi cazul Otiliei şi al lui Dan Loidl - ea avocat, el arhitect - care au hotărât să renunţe la viaţa confortabilă din Germania şi să înceapă o viaţă nouă în Costeşti. Au cumpărat o clădire de patrimoniu în ruină şi au restaurat-o cu resursele din sat. În pensiunea lor, muncesc numai localnici şi se mănâncă doar ce dă pământul zonei.

Dan Loidl, arhitect: Folosim produse locale în bucătărie, viţeii îi cumpărăm, roşii, legume.... Lucrurile se pot mişca. Dacă ar fi la o scară mai mare, se poate crea un dinamism care poate schimba economic întreaga comună!

Otilia Loidl, avocat: Eu sunt genul mai războinic cu autorităţile, îmi place să-i mişc din somnolenţă.

Cu somnolenţa autorităţilor se luptă în continuare şi Florin Stoican, care anul viitor va transforma zona din parc naţional - în geoparc Unesco. E un efort de ani de zile care îi va aduce Olteniei de sub munte renume mondial.

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: O să se audă de Oltenia şi în Argentina, şi în China, şi în toate ţările unde sunt geoparcuri. Geoparcul va avea 63 de mii de hectare. Ca populaţie înseamnă șase localităţi - două oraşe şi patru rurale. Deci, aproape 60 de mii de locuitori care vor fi influenţaţi de activităţile noastre în geoparc în bine.

Asta înseamnă că specialiștii UNESCO vor veni la Costești și în satele din jur să-i învețe pe oameni să facă business, să respecte natura și să îşi vândă produsele locale în toate cele 169 de geoparcuri din 44 de țări din toată lumea. Să facă profit din conservarea resurselor, nu din risipirea lor.

E o luptă pentru care Florin Stoican a fost ales pe lista singurilor cinci români care fac parte din organizaţia mondială Ashoka - comunitatea oamenilor care schimbă lumea-n bine. Nu e doar o onoare, ci şi o misiune din care câştigăm noi toţi.

Florin Stoican, dir. geoparc aspirant UNESCO: Sunt convins că planeta are capacitate să supravieţuiască fără noi, viaţa la fel, dar noi fără ele... mai puţin!

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

În articolul

Geologul care a transformat în parc naţional peisajul în care a copilărit

:
Share pe Facebook Share pe Whatsapp

Trending

Femeia care câștigă 46.000 de lire pe an din vânzarea de poze. Ce parte a corpului își fotografiază românca pentru banipe a1.ro
Puțini pot ghici ce meserie are bărbatul din imagini. Are un look înfricoșător, dar profesia este absolut obișnuităpe a1.ro
Salma Hayek, sexy în costum de baie la 54 de ani. Adevărul despre formele actriței hispanicepe a1.ro
Mama Roxanei Dobre vrea să țină pasul cu fiica sa! A apelat la medicii esteticieni pentru un aspect mai tânăr! Imagini spectaculoase cu soacra lui Florin Salam / PAPARAZZIpe spynews.ro
Ilie Năstase are grijă și de copii, și de prieteni... în același timp! Așa își face loc în program fostul mare tenismen / PAPARAZZIpe spynews.ro
Mai mulţi copii din Bucureşti nu sunt primiţi la şcoală de teama Covid-19! Directorul şcolii: "Le-am transmis să facă doar cursuri online"pe antenasport.ro
Ion Ţiriac, dezvăluiri fără precedent. Cum îl cheamă în acte pe miliardar: "Am încercat să îmi schimb numele!" A văzut prima dată pâine la 5 anipe antenasport.ro
Sacrificiul Sezonul 2pe antenaplay.ro
Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea mondenă!pe antenastars.ro
Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am avut toate simptomele specifice”pe antenastars.ro
17 artiști care au pretenții exagerate de la staff-ul lorpe zutv.ro
Uite ce artiști au fugit din țara lor pentru o carieră de succes!pe zutv.ro
10 lucruri pe care nu le vedem în filme despre Batmanpe tvhappy.ro
Boala care ucide în liniște. Simptomele apar abia în fazele foarte avansatepe antena3.ro
Gafă de proporţii! Elevii unei şcoli din Bucureşti acuză dureri de ochi, după ce au fost uitaţi în clasă cu lampa UV aprinsă. Reacţia diriginteipe antena3.ro
Ce salariu are in 2020 un politist de la rutiera cu tot cu bonusuri si sporuripe cars.ro
Horoscop octombrie 2020. Luna octombrie este despre schimbări și energie pozitivăpe jurnalul.ro
Horoscop săptămânal, 21 - 27 septembrie. Fecioarele se concentrează pe viața profesionalăpe jurnalul.ro

urmează pe observator

Social • la 20:53

Un profesor din Oradea este acuzat că a instigat elevii să nu poarte mască

 • Profesorul încearcă să diminueze impactul momentului.
 • Profesorul este cercetat penal și pentru zădărnicirea combaterii bolilor.
Eveniment • la 20:41

Giorgiana Hosu, procurorul-șef al DIICOT, a demisionat din funcție

 • Elena Giorgiana Hosu a demisionat de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism
 • Conducerea DIICOT va fi asigurată de către procurorul Şef Adjunct, Oana Daniela Pâțu
 • Anunțul a fost făcut printr-un comunicat al ministrului Justiției, Cătălin Predoiu
Eveniment • la 20:40

Șefi din Jandarmerie bănuiți că au pontat ilegal ore suplimentare de muncă

 • Bogdan Enescu, Cătălin Sindile și Constantin Florea sunt implicați în acest caz.
 • Cei trei șefi din Jandarmerie sunt acuzați că au încasat ilegal zeci de mii de lei.
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Social • la 20:02

Elevii unei școli, chemați la ore deși sunt infectări cu noul coronavirus

 • Doi elevi și doi profesori de la școala respectivă ar fi infectați cu noul coronavirus.
 • Părinții reclamă că nu au fost informați în legătură cu ultimele infectări.
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Eveniment • la 19:43

Cercetătorii italieni lansează pe piață un vaccin anticoronavirus (Video)

 • Italia a depășit bariera de 300.000 de infectări cu noul coronavirus.
 • Peste 170 de echipe de cercetători din întreaga lume pregătesc vaccinuri anticoronavirus.
 • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.
Eveniment • la 19:36

Rupere de nori în Constanța. Puhoaiele s-au revărsat pe șosea, între Tortoman și Siliștea

 • A fost cod portocaliu de vreme severă imediată, în județul Constanța
 • A plouat torențial, iar apele s-au revărsat pe DJ 224
Vezi toate știrile noi