Antena Meniu Search
x

Alege țara de fapte: Voluntari români și străini au schimbat fața cartierelor din Timișoara

Am cunoscut, în campania Alege ţara de fapte, zeci de români care fac Romania puţin mai bună, puţin mai frumoasă, puţin mai bogată. Medici, profesori, antreprenori şi voluntari care fac o diferenţă în comunitatea lor. Oameni care nu se împiedică de limite, mentalităţi ori birocraţie. Ei ne inspiră să visăm la o ţară mai ceva ca afară. Astăzi, cunoaştem câţiva tineri care au schimbat faţa cartierelor din Timişoara. Şi care ne promit ceva: noua generaţie e gata să transforme România. 

Iulia Dumitrașcu
de Iulia Dumitrașcu

la 25.09.2020, 13:05

Vezi și
  • Au ajuns la Timișoara voluntari inclusiv din Armenia și Belarus.
  • Proiectul ar putea fi extins la nivel național.
  • Cele mai importante subiecte ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

E un peisaj familiar acesta, pentru oricine a copilărit la bloc, printre ziduri gri și străduțe unde crezi că nimic nu te mai poate surprinde. Însă cartierul în care ne aflăm acum are ceva în plus. 

Aruz din Armenia și Katsia din Belarus sunt doar două dintre surprizele de aici. Le-am găsit într-una dintre vechile centrale abandonate care urâțesc orice cartier. Un loc pe care ele l-au înfrumusețat, alături de alți 100 de tineri voluntari români și străini. 

Și-au dat mâna să facă o schimbare. Împreună, au transformat în Timișoara cinci foste puncte termice în cinci centre culturale unde comunitatea se adună, pictează, cântă, învață sau pur și simplu se relaxează. 

Aruz Suqiasyan, Armenia: Tot ce facem aici este gratuit. Spaţiul, toate activităţile, orice le oferim e gratuit. Astăzi facem desen arhitectural, desenăm clădiri din Unirii. De exemplu aici Bianca face o clădire superbă. 

La 14 ani, Bianca a descoperit aici lucruri pe care școala românească rar le oferă copiilor de vârsta ei. Precum bucuria de a face voluntariat și curajul de a visa la o schimbare. 

Bianca, elevă: Putem avea o Românie mai informată, copii informaţi, dar şi adulţi informaţi... profesori care să ştie să gestioneze pasiunile copiilor, să ştie să-i direcţioneze către lucruri frumoase. 

Katsiaryna, voluntară din Belarus: Construim comunitatea de aici, îi ajutăm pe oameni să se unească. Cuvântul meu preferat în română este - minunat.

Lucruri minunate s-au întâmplat cu tot cartierul, de când tineri din toată lumea au apărut în comunitate, să facă voluntariat. Mihai Vîlcea, coordonatorul proiectului, a fost martorul schimbării de mentalitate. 

Mihai Vîlcea: Cea mai mare provocare în Timişoara, dar nu numai aici, o reprezintă felul în care comunitatea reacţionează în momentul în care aud că urmează să fie un centru de tineret lângă blocul lor. Cum se vede, la doi metri de centru, avem un bloc de locuinţe din perioada comunistă. În prima săptămână în care voluntarii au venit şi au început să pregătească lucrurile, vecinii au fost foarte impacientaţi, că ce caută tinerii aici, că mai bine ne dă Primăria un spaţiu în afara oraşului. Au ajuns ca după 3-4 săptămâni să-i cheme în casă, să le gătească şi chiar să plângă în momentul în care proiectul s-a terminat şi tinerii au plecat înapoi în ţările lor. 

La fel s-a întâmplat și când voluntarii au adunat gunoaiele din fața blocurilor, o dată, de două ori, până când vecinii au încetat să le mai arunce acolo. Ba chiar au început să doneze mobilier și să dea și ei o mână de ajutor. Puterea exemplului se vede. Așa că voluntarii vor să deschidă în toate cele 20 de cartiere ale Timișoarei astfel de centre, cu bani de la Comisia Europeană. Și de ce nu – în toată România. 

Tinerii de aici au inspirat și guverne de afară și alte comunități de la noi. Semn că educația poate începe de la scara blocului. Și că o nouă generație transformă România – într-o țară de fapte. 

Mihai Vîlcea: Ne dorim să schimbăm percepţia pe care autorităţile, fie ele locale, regionale, sau naţionale, o au la adresa sectorului de tineret. Tinerii nu sunt doar acei oameni care merg la chefuri şi în cluburi. Tinerii creează lucruri, dezvoltă lucruri şi sunt dornici să dezvolte comunitatea.

Alege țara de fapte - o campanie Observator

Când miști oameni, poți să miști munți. O demonstrează românii care au transformat o stare de fapt, într-o țară de fapte. Cei care, pornind de la propria nemulțumire, au visat și au schimbat. O stradă, un sat, un oraș, o lege, o mentalitate, o nedreptate. Cei care au pornit singuri la drum, dar i-au motivat și pe alții să îi urmeze. Oamenii care s-au ridicat din comunitate și au ridicat și comunitatea odată cu ei. Voluntari, antreprenori, oameni obișnuiți cu realizări neobișnuite. Ei sunt cei pe care îi prezentăm în campania Alege țara de fapte. Oameni care ne inspiră, în prag de alegeri, să înlocuim nevoile cu faptele.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Alege țara de fapte: Voluntari români și străini au schimbat fața cartierelor din Timișoara