Antena Meniu Search
x

Video Alertă alimentară, după ce oțet contrafăcut a fost pus la vânzare pe rafturile din magazine: "Cum mi-o fi norocul! Încă n-am apucat să mănânc din el"

Suntem în plin sezon al murăturilor, toată lumea pregăteşte borcanele pentru iarnă, aşa că mare atenţie CE şi de UNDE cumpăraţi! Astăzi am avut o nouă alertă alimentară. Aproape 12 mii de sticle de oţet contrafăcut au fost retrase de la vânzare de pe rafturile celor mai cunoscute magazine din Bucureşti şi Ilfov.

Adrian Lupușor
de Adrian Lupușor

la 13.10.2021, 19:42

Vezi și

Reporter-client: În ultima perioada, ați pus la murat, bănuiesc.

- Am pus, dar eu stiu? Cum mi-o fi norocul! Încă n-am apucat să mănânc din el.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului a luat probe din mai multe loturi şi le-a trimis în laboratoare, pentru analize. A descoperit că, deşi pe eticheta sticlelor de oțet scria că provine din vin, mere sau vișine, de fapt produsul era obţinut din altă materie primă, lucru care nu era menţionat.

Mihai Ponea - director ANSVSA: Când adaugi acid acetic sintetic până la maxim 30%, ești obligat să treci pe etichetă acest lucru. Dacă nu-l treci, este o fraudă, atunci acel produs este neconform și se retrage de pe piață.

Pe acelaşi subiect

Ceea ce s-a și întâmplat. Aproape 12 mii de litri de oțet au fost scoși de la vânzare. Doar că oamenii sunt nedumeriți: nu știu precis ce produs a dispărut de pe rafturi.

Client: "Nu e normal. Ar fi trebuit să ne spună și marca. Ca să știm dacă l-am folosit".

Alertă alimentară pe rafturile din Capitală și Ilfov

Mihai Ponea - director ANSVSA: Compania care a pus pe piață acest produs are obligația să informeze la intrarea in magazin consumatorii despre acest produs, ca să îl readucă.

Oțetul falsificat poate pune în pericol sănătatea celor care îl consumă.

Lector Dr. Lygia-Alexandrescu - nutriționist: O persoană care mănâncă în mod constant acele murături pe care și le-a pus cu acest tip de oțet mai riscă și apariția cariei dentare, eroziunea dentinei, de asemenea retenția de apă foarte mare. Ți se umflă mâinile, picioarele.

Medicii spun că de multe ori produsele contrafăcute sunt greu de depistat dar sunt câteva lucruri la care trebuie să fim atenţi.

Lector Dr. Lygia-Alexandrescu - nutriționist: "Suntem foarte atenți la felul în care arată produs, cum miroase. Tot ce ține gust și de miros. De aspect. Să aibă aceeași densitate, aceeași culoare. Orice e artificial se simte imediat".

Dincolo de asta, regula de bază e să verificăm întotdeauna ce scrie pe etichetă.

Clientă: Sinceră să fiu, numai la dată m-am uitat, să nu fie expirat. Nu m-am uitat neapărat din ce e făcut.

Client: În general, pe toate produsele din supermarket trebuie să ai o lupă ca să vezi ceea ce conțin.

Până la momentul difuzării acestei știri, doar unul dintre cele patru mari lanțuri de retaileri din București și Ilfov a oferit o reacție.. ,,Deoarece există suspiciunea rezonabilă ca toate loturile aferente produsului respectiv să fie afectate de această neconformitate, acestea au fost blocate la aprovizionare și comercializare". Producătorul oțetului contrafăcut nu a putut fi contactat.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Alertă alimentară, după ce oțet contrafăcut a fost pus la vânzare pe rafturile din magazine: "Cum mi-o fi norocul! Încă n-am apucat să mănânc din el"