Antena Meniu Search
x

Cod galben de vânt puternic în aproape toată România. Localnicii din Iaşi, avertizaţi prin mesaj Ro-Alert

Reprezentanţii Administraţiei Naţionale de Meteorologie au emis, în cursul zilei de duminică, o avertizare cod galben de vânt puternic pentru aproape toată România.

de Redactia Observator

la 08.10.2023, 10:32

Conform mesajului transmis de reprezentanţii ANM, codul galben de vânt puternic ar urma să fie valabil cel puţin până duminică seara, la ora 23.00, şi vizează aproape toate judeţele ţării, mai puţin Botoşani, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud.

Specialiştii se aşteaptă să avem "perioade în care vântul va avea intensificãri în est şi sud, apoi şi în centru şi vest, cu viteze de 55-65 km/h şi local peste 70-80 km/h îndeosebi în sud-estul ţãrii".

De asemenea, pentru zona montană se estimează că ar urma să avem "rafale de 80-90 km/h, iar în Carpaţii Meridionali şi de Curburã, la altitudini de peste 1700 m, în general chiar rafale de 100-110 km/h".

Mai mult, reprezentanţii ANM anunţă şi că "vremea se va rãci semnificativ, duminicã în jumãtatea nordicã a ţãrii, iar luni şi în rest. În noaptea de duminicã spre luni temperaturile vor fi uşor negative în nordul şi centrul teritoriului şi se va produce brumã".

Pe acelaşi subiect

Deja, autorităţile din jumătatea de nord a ţării au luat primele măsuri de prevenire a unor incidente neplăcute. De exemplu, autorităţile din judeţul Iaşi au transmis localnicilor, prin mesaj Ro-Alert, că cel puţin până la 13.30 zona ar urma să fie afectată de intensificări ale vântului care, la rafală, să atingă chiar viteze de peste 80 de kilometri pe oră.

Din acest motiv să recomandă celor aflaţi în judeţul Iaşi "să evite deplasările şi să ia măsuri de adăpostire şi autoprotecţie".

Vremea în București

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a realizat o prognoză specială pentru București prin care anunță că duminică vor fi vânt puternic și ploi ușoare. Potrivit ANM, „vremea va deveni vântoasă, astfel încât mai ales după-amiaza și la începutul nopții vântul va avea intensificări temporare, cu rafale în general de 55...60 km/h”.

Cerul va fi variabil, cu înnorări spre seară, când va crește probabilitate pentru ploi slabe. Temperatura maximă se va situa în jurul a 27 de grade, a precizat ANM.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Cod galben de vânt puternic în aproape toată România. Localnicii din Iaşi, avertizaţi prin mesaj Ro-Alert