Alertă la graniţă! Localnicii din Dobrogea, avertizaţi prin RO-Alert că ar putea cădea obiecte din spaţiul aerian. Autorităţile caută o posibilă dronă prăbuşită
E din nou alertă la graniţă! Oamenii din Galaţi, Tulcea şi Brăila n-au închis un ochi azi noapte după ce au primit un mesaj RO-Alert care anunţa posibilitatea căderii unor obiecte din spațiul aerian. La scurt timp, unii localnici ar fi auzit aparate de zbor trecând aproape de sol, dar şi o bubuitură. Autorităţile au pornit imediat căutările pentru a găsi o eventuală dronă prăbuşită, însă nu au momentan nici un indiciu în afară de mărturiile localnicilor care ar fi auzit explozia.
Zeci de echipaje de poliţie, jandarmerie şi pompieri caută resturi de dronă pe câmpul de la marginea Galaţiului, lângă Cartierul Dimitrie Cantemir după ce localnici ar fi auzit mai multe aparate de zbor trecând foarte aproape de sol, dar şi o bubuitură.
Sorin Claudiu Gavril, prefect Galaţi: S-a primit o informaţie că ar fi căzut ceva, dar nu ştim exact ce şi cum. S-a măturat toată zona. Zona rămâne izolată până mâine dimineaţă. Mâine la 6 jumătate o să începem să căutăm iar. Cineva din Galaţi. A sunat la 112.
Adrian Obreja, reporter Observator: Conform coordonatelor primite de la autorităţi, aici ar fi zona în care a căzut drona. S-au făcut căutări, se vor face în continuare. Pentru moment au fost întrerupte din cauza întunericului.
Timp de 90 de minute, localnicii au fost sfătuiţi, prin mesajul RO-Alert, să își păstreze calmul și să se adăpostească în beciuri, adăposturi de protecție civilă sau să rămână în interiorul locuințelor, departe de geamuri sau pereți exteriori.
- Autorităţile au uitat să dea RO-Alert la ultimul atac al ruşilor la graniţă. O dronă a explodat lângă bacul...
- "Nu vă jucaţi, băi, băiatule". Momentul în care dronele ruseşti lovesc în apropiere de vama Isaccea. Una...
- "A căzut direct în vapor". Ruşii au atacat iar cu drone la graniţa cu România, cel puţin două persoane,...
Autorităţile caută resturile presupusei drone
Adrian Obreja, reporter Observator: Au fost puse filtre de poliţie pe drumurile care duc către acel loc în câmp. Căutările se desfăşoară la aproximativ 500 de metri faţă de locul în care ne aflăm.
Localnicii, obişnuiţi cu alertele repetate din ultima lună, aşteaptă acum un răspuns oficial.
Reporter: Cei de la ISU?
Localnic: Acum vreo oră jumate.
Reporter: Şi de atunci caută, nu?
Localnic: Da, dar e posibil şi să fie o eroare. Să aşteptăm să confirme ei şi dupa aia vedem.
Poliţie: Noi nu am auzit nimic. Noi am fost în oraş. Noi am venit să închidem perimetrul şi atâta tot. Nu s-a auzit explozia.
În timp ce gălăţenii n-au putut dormi toată noapte de spaimă, la Sulina, localnicii și turiștii au făcut haz de necaz și au primit alertele cu zâmbetul pe buze și multă.voie bună.
Ce spune MApN
În noaptea de 29 spre 30 septembrie, forțele ruse au executat o nouă serie de atacuri asupra unor obiective din Ucraina.
În urma detectării unor grupuri de drone care se îndreptau spre teritoriul ucrainean, în proximitatea graniței cu România, Ministerul Apărării Naționale a alertat forțele aflate în Serviciul Poliție Aeriană și a notificat, începând cu ora 22.38, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență privind instituirea măsurilor de alertare a populației din Județele Tulcea și Galați.
Sistemul de supraveghere radar al Armatei României a indicat o posibilă pătrundere neautorizată în spațiul aerian național, cu semnal detectat pe un traseu către municipiul Galați.
Ca urmare, forțe ale ISU, Poliției și Poliției de Frontieră au fost redirecționate către zonele din proximitatea municipiului Galați unde a fost înregistrat semnalul radar respectiv. Până la acest moment, nu au fost identificate obiecte căzute din spațiul aerian pe teritoriul național. Căutările vor continua și în cursul acestei zile. La ora 01.41, a fost declarată încetarea măsurilor de alertare în toate zonele vizate.
MApN informează în timp real structurile aliate cu privire la situațiile generate de aceste atacuri, rămânând în contact permanent cu acestea.
Autorităţile au început să emită mesaje roalert după ce, începând din luna iulie a acestui an, la scurt timp după ce Rusia s-a retras din acordul privind exportul cerealelor ucrainene prin Marea Neagră, forțele Moscovei au început să atace porturile și depozitele ucrainene de la Dunăre, încercând să blocheze principala rută alternativă pentru exporturile de produse agricole ale Ucrainei.
Printre ținte s-au numărat – și se numără în continuare – porturile ucrainene Ismail și Reni, ambele aflate la câțiva kilometri de România. Din acest motiv, România îşi mută apărarea aeriană mai aproape de satele de pe Dunăre, învecinate cu Ucraina şi adaugă mai multe posturi militare de observare și patrule în zonă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰