Alexandru Rafila, despre ce categorii de pacienți cu coronavirus sunt predispuse la decese (Video)
Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a declarat că pacienții infectați cu coronavirus care mor cel mai frecvent sunt cei din categoria de peste 60 de ani, cu afecțiuni cardio-vasculare și diabet.
- Cele mai multe cazuri de decese, după vârsta de 60 de ani.
- Pe primul loc sunt afecțiunile cardio-vasculare.
Reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății a precizat că grupele de vârstă care fac mai frecvent boala au mortalitate mult mai mică.
"Noi avem o epidemie moderată. Nu e nimic neașteptat dacă ne uităm la proporția cazurilor de coronavirus. Cele mai multe cazuri de decese au fost după vârsta de 60 de ani.
Opinia generală că sunt mai afectate persoanele vârstnice și cele care au comorbitități e reală. Și că grupele de vârstă care fac mai frecvent boala au mortalitate mult mai mică. E trendul așteptat de oamenii care lucrează în zona de sănătate publică.
Mai mult, ordinea afecțiunilor coincide și cu afecțiunile care provoacă mortalitatea generală în România. Primul loc sunt afecțiunile cardio-vasculare, urmate de diabet și de bolile neoplazice.
Cele mai frecevente cauze de deces sunt acestea două", a spus Rafila la Antena3.
Medicul Virgil Musta adaugă obezitatea ca factor de risc
Medicul Virgil Musta a avertizat că, în continuare, numărul celor care ajung în secțiile de Terapie Intensivă, cu forme severe ale coronavirusului, poate crește, dacă nu sunt respectate măsurile de protecție a celor aflați în categoriile de risc.
"Cu cat e numarul de imbolnaviri este mai mare, cu atat, automat, si numarul cazurilor de terapie intensiva va creste, pentru ca asa zice statistica. Ar fi foarte bine daca noi am avea inteligenta sa protejam persoanele la risc, pentru ca acestea ajung in sectiile de Terapie Intensiva. Chiar daca avem o crestere a numarului de cazuri, pentru ca lumea incepe sa aiba activitate, trebuie sa protejam in continuare persoanele la risc: batranii si persoanele cu comorbiditati importante", a declarat Virgil Musta pentru opiniatimisoarei.ro.
Potrivit medicului infecționist, în categoria celor care au prezentat forme severe ale bolii se află persoanele cu diabet și obezitate, mulți dintre cei care și-au pierdut viața până acum, în urma infectării cu coronavirus, suferind de cel puțin una dintre aceste afecțiuni.
"Trebuie sa protejam in continuare persoanele la risc, persoanele cu comorbiditati importante cum sunt cei cu diabet, cu obezitate. Sunt foarte multe persoane tinere cu obezitate care mor, pentru ca obezitatea este un factor major de risc, si nu numai acum, ci si in gripa. Majoritatea deceselor le-am avut la obezitate si diabet. Consecutiv, acestia sunt si cu tulburari cardio-vasculare, pentru ca se asociaza, au tulburari metabolice, si toate acestea dezechilibreaza foarte mult organismul, intrucat il predispune la infectii severe", a mai spus Virgil Musta.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰