Alexandru Rafila, adevărul despre spălarea și reutilizarea măștilor chirurgicale

De Ana Maria Ghiarasim.
Publicat: 26.05.2020, 10:24.
Actualizat: 26.05.2020, 10:26

O mască de unică folosință, spălată și călcată, își pierde calitățile filtrante, spune profesorul Alexandru Rafila, care vine cu explicații suplimentare privind obligativitatea folosirii măștilor în spațiile publice.

Măstile chirurgicale își pierd calitățile filtrante dacă sunt spălate

Măstile chirurgicale își pierd calitățile filtrante dacă sunt spălate

Pixabay

Alexandru Rafila a reiterat că măștile chirurgicale se poartă doar o singură dată, după care se aruncă cu grijă pentru a evita contaminarea.

„Măștile de unică folosință, chirurgicale, sunt de unică folosință, se aruncă. Spălatul și călcatul se referă la măștile textile. O mască de unică folosință spălată și călcată își pierde calitățile filtrante total și nu faci altceva decât să compromiți și calitatea măștii și scopul pentru care este purtată”, a spus prof. dr. Rafila, la Antena 3.

Rafila a vorbit și despre pauzele ce trebuie luate, la intervale regulate, în ceea ce privește purtarea măștii.

”Trebuie să existe o pauză în purtarea măștii. Nu poți să păstrezi masca 8 ore, oricum ea trebuie schimbată în acest interval. La o oră - două, trebuie să respiri normal, fără mască”, a mai spus Alexandru Rafila.

Citește și:

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.