Respectarea regulilor din starea de alertă rămâne o problemă delicată (Video)
Unde-i lege, e tocmeală. În starea de alertă, facem imposibilul ca să nu respectăm regulile, mai ales dacă nu ne vede şi nu ne amendează nimeni. La metrou, la cumpărături sau chiar la muncă, suntem maeştri în metode de a fenta restricţiile.
- Purtarea măștilor de protecție în transportul în comun îi pune în dificultate pe români.
- Distanțarea socială în spațiile închise reprezintă o altă problemă pentru români.
Bucureştenii au înţeles că masca este obligatorie în mijloacele de transport în comun. Doar că respectă regula pe jumătate.
A trecut o săptămână de la ultima noastră vizită la metrou şi de când am sesizat la Ministerul Transporturilor că nu există pază în subteran. Acum, situaţia este similară şi oricine îşi poate da masca jos, fără să fie sancţionat.
Chiar şi paznicul, cel care ar trebui să atragă atenţia celor care greşesc, ţine masca de protecţie pe o ureche şi pare mai preocupat de cafeaua din pahar. La cumpărături, oamenii sunt mai ingenioşi.
Oficial, intrarea în piaţă de face pe o singură uşă. Cei care nu au vrut să stea la coadă, fie au urcat cu liftul, unde nu îi aştepta nimeni să le măsoare temperatura, fie apelau la aptitudinile fizice şi intrau pe sub geamul uşor ridicat din piaţă, aşa cum a făcut şi acestă doamnă.
În schimb, cei care ar trebui mai mult ca oricine să poarte mască, nu o fac. Vorbim despre unii vânzători de fructe, legume şi carne, care stau toată ziua în faţa produselor pe care le comercializează, fără niciun fel de protecţie.
Nici regulile de distanţare socială nu sunt respectate. Pe o suprafaţă de câţiva metri pătraţi, taie iarba aproape 20 de muncitori. Nu doar ei încalcă regulile, ci şi angajatorii.
Tudor Polak, secretar de stat Ministerul Muncii: Am avut în teren, începând cu ziua de vineri, 203 inspectori de muncă. Au fost controlaţi 321 de angajatori, iar până în acest moment, sancţiuni contravenţionale aplicate au fost 165, dintre care 12 amenzi şi 153 de avertismente.
În 24 de ore, poliţiştii şi jandarmii au dat 232 de sancţiuni în toată ţara pentru nerespectarea regulilor din starea de alertă. Cei care au primit amenzi înainte de 20 mai, le vor putea ataca în instanţă.
Ordinul care stabileşte că masca este obligatorie în spaţiile publice închise a fost publicat cu o întârziere de cinci zile.
Adrian Cuculis, avocat: Acele procese verbale care au fost emise în afara ordinului respectiv, în afara aplicării legii şi a efectelor acesteia, ele sunt nule şi pot fi contestate exact pe motivul acesta.
În schimb, cei care nici nu plătesc amenda şi nici nu o contestă în instanţă, riscă munca în folosul comunităţii şi poprirea pe conturi. 232 de sancţiuni. Atât au acordat poliţiştii şi jandarmii în ultimele 24 de ore în toată ţara. Unde? Cel mai probabil nu la metrou, acolo unde fiecare călător respectă propriile reguli.
Dacă la intrarea în metrou paza este foarte strictă, pe peron şi în vagoane lipseşte cu desăvârşire. Acesta este şi motivul pentru care mulţi călători, odată ajunşi în subteran, îşi dau masca jos.
Asta se întâmpla înainte ca ordinul privind obligativitatea purtării măştii în spaţii închise să intre în Monitorul Oficial. Acum, cu toate că legea este clară, situaţia este neschimbată.
În realitate, fiecare găseşte propria metodă de a fenta regulile.
Iar cei care vor refuza munca în folosul comunităţii, riscă dosar penal.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰