Video Algele au cotropit Lacul Herăstrău. Angajaţii Primăriei se declară depăşiţi de situaţie
Algele au cotropit complet Lacul Herăstrău. În ultimele două luni, plantele s au înmulţit haotic şi produc un miros greu de suportat. Angajaţii primăriei au încercat să cureţe apa însă se declară depăşiţi de situaţie. Cer Apelor Române să crească debitul de apă din lac astfel încât algele să dispară de la sine.
Lacul Herăstrău nu se mai vede. Este sufocat de algele care au cuprins totul în jurul lor. Pe marginea lacului Herăstrău este foarte greu de respirat pentru că mirosul este insuportabil. Luciul de apă nu mai există aici. În locul lui s-a format o peliculă groasă, extrem de densă, asemănătoare cu vopseaua. Mătasea broaştei a colorat în verde aprins până şi copacii de pe lac. Oamenii se tem să se apropie de apă.
Municipalitatea spune că plantele sunt din ce în ce mai multe din cauza caniculei şi secetei
"Oribil. E mizerabil şi mirosul insuportabil. Noi venim din partea cealaltă şi e o porţiune care s-a mai tras dar acolo nu poţi să stai că miroase de mori", spune un bărbat. Situaţia se reflectă în încasările de la Muzeul Satului, dar si de la terasele din zonă. Turiştii au umplut caietul de impresii cu reclamaţii despre peisajul şi mirosul din zonă. "A scăzut enorm numărul de vizitatori, cu peste 40%. Atâta timp cat nu avem vizitatori evident că ne afectează. Asta înseamnă că nu avem bani", a declarat Rareş Dina, director administrativ Muzeul Satului.
Pe lângă alge, lacul este plin şi de peturi. Iar şobolanii se plimbă liniştiti pe aleile din parc. În lupta cu mătasea broaştei, Primăria Capitalei se declară neputincioasă. Acţiunile de curăţenie nu funcţionează. "Randamentul acestor activități este deosebit de scăzut, viteza de reproducere a planctonului și a algelor fiind imposibil de contracarat", a fost reacţia Administraţiei Lacuri şi Parcuri Bucureşti. Municipalitatea spune că plantele sunt din ce în ce mai multe din cauza caniculei şi secetei aşa că a cerut ajutor de la Apele Române.
Apele Române vin cu altă soluţie. "Soluţia ar fi curăţarea de alge a gratelor situate în amonte şi aval, ceea ce ar duce la diminuarea sau stoparea fenomenului. Atât lacul de acumulare, cât şi barajul sunt în administrarea ALPAB. Prin urmare, responsabilitatea revine exclusiv administratorului", se arată într-un comunicat. Până se vor lua măsuri clare, algele ar putea să dispară mai repede dacă vin ploile, spun specialiştii.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰