Antena Meniu Search
x

Video Alocațiile copiilor nu vor mai crește în acest an. Orban: Nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere

Alocațiile copiilor nu vor mai crește în acest an. Acestea au crescut deja cu 20% la începutul anului, iar bugetul nu are prevăzute sume suplimentare pentru majorarea lor. Totuşi legea în vigoare prevede o nouă majorare a alocaţiilor începând cu luna august.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 24.05.2021, 17:01

Vezi și

De la 1 iulie copiii trebuiau să primească alocaţii mărite cu 20%. Totuşi, în spaţiul public există incertitudini legate de respectarea celei de-a doua măriri stabilite pentru 2021 din cauza faptului că restricţiile impuse mediului de afaceri au afectat sumele atrase la bugetul de stat. Chiar premierul Florin Cîțu a declarat că mărirea alocaţiilor nu va mai fi posibilă, subliniind că aocaţiile au crescut deja la început de an cu 20% şi că bugetul pe 2021 este deja aprobat și nu are prevăzute sume suplimentare pentru majorarea alocațiilor de stat. 

Şi Ministrul Muncii spune că a doua mărire a alocaţiilor s-ar putea să nu se mai întâmple. Conform ministrului decizia este la latitudinea parlamentarilor români. De altfel, în Parlament există în momentul de faţă o lege a alocaţiilor care prevede ca acestea să crească în acest an doar o singură dată. Legea a trecut de Senat, iar Camera Deputaţilor este for decizional în acest sens. 

Amânarea creşterii alocaţiilor, la mâna Guvernului

În cazul în care parlamentarii nu se vor înţelege, Guvernul mai are la îndemână o posibilitate pentru a amâna creşterea alocaţiilor, şi anume, poate da o ordonanţă de urgenţă în acest sens. Va exista şi o şedinţă a coaliţiei în care se va discuta  despre alocaţii şi de aici va porni un conflict între Florin Cîţu şi Ludovic Orban pentru că e clar niciunul nu va dori să îşi asume această măsură a amânării alocaţiilor.

În prezent, după mărirea din ianuarie 2021, alocaţiile au o valoare de 427 lei, pentru copiii cu vârsta de până la 2 ani şi pentru copiii cu handicap până la 18 ani, şi de 214 lei, pentru copiii cu vârste între 2 şi 18 ani. Copiii din Romania au printre cele mai mici alocatii din Uniunea Europeana. Unui copil român îi revine în fiecare zi doar 7 lei. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, luni, la Piteşti, că nu există resurse pentru încă o creştere a alocaţiilor copiilor în acest an. "Au mai apărut păreri... Nu aş vrea să comentez. Sunt convins că vom ajunge la o soluţie. PNL, şi nu numai PNL, majoritatea acestei coaliţii a hotărât o formă la Senat prin care creşterea alocaţiilor s-a făcut numai de la 1 ianuarie. Hai să fim cinstiţi, nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere a alocaţiilor în acest an dacă vrem să le creştem şi la anul. Şi ca atare, noi susţinem formula de creştere a alocaţiilor care s-a făcut la 1 ianuarie să nu se mai facă de la 1 iulie, ci să se facă de la anul", a spus Orban.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Consumaţi şi deci cumpăraţi în mod regulat miere?
Observator » Evenimente » Alocațiile copiilor nu vor mai crește în acest an. Orban: Nu există resurse ca să ne mai permitem încă o creştere