Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Doi alpiniști români nevăzători povestesc modul în care au escaladat vârful Mont Blanc (Video)

Pentru prima oară, doi alpinişti români, care împreună văd doar 1 la sută, au escaladat vârful Mont Blanc. Au urcat muntele, printre gheţari şi creste, cu ghizi alături, care le-au fost ochi şi sprijin. Pentru Alex şi Razvan, însă, vârfurile nu se măsoară în altitudine, ci în omenie. Şi pentru asta au ales să fie ei deschizători de drumuri, dar şi de ochi, pentru cei care-şi intorc privirile când îi văd pe cei ca ei.

de Sonia Simionov

la 22.07.2020 , 20:40

  • Călătoria alpiniștilor români nevăzători pe vârful Mont Blanc a durat trei zile.
  • Cei doi alpiniști români nevăzători s-au antrenat cum au putut în ultimele șase luni.

Alex si Razvan au stat de vorbă cu noi din Chamonix, chiar locul din care au pornit spre vârf. Sunt ultimele ore petrecute aici înainte de întoarcerea acasă. După luni de incertitudini, au în sfârşit o certitudine: au reuşit. 

Claudiu Miu, fondatorul clubului Climb Again: Noi ne-am antrenat în ultimele șase luni unde am apucat, fie acasă, fie la sală, unde ne permiteau condițiile. Noi nu știam dacă putem ieși din țară, când putem să ieșim, avem voie, n-avem voie, ne primesc în Franța?

Au ştiut doar că trebuie să fie pregătiți în orice moment. 

Vezi și

Răzvan Nedu, alpinist: Nu îți permiți sa gresesti. Noi spunem că o greșeală înseamnă o viață.

Provocarea a pornit de la Alex, primul alpinist român complet nevăzător care a reuşit anul trecut să cucerească vârful Kilimanjaro. Lui i s-a alăturat Răzvan, prieten şi coleg de antrenament, dar şi doi ghizi internaţionali, o româncă şi un francez, care au fost ochii lor.

Pentru cei doi sportivi, adaptarea nu a însemnat doar să cunoască muntele, ci să-şi cunoască mai întâi ghizii, să înveţe să calce în acelaşi ritm cu ei, sa se orienteze dupa gesturile lor. 

Răzvan Nedu, alpinist: Eu și Cristina a trebuit să ne găsim un ritm. Am fost atent la cum pășea ea și de câte ori pășea ea, pășeam și eu în același timp cu ea. Și efectiv eram legați pentru a rămâne în siguranță. Îmi zicea să merg pe lângă stâncă, să fiu aproape, să merg în spatele ei și să nu mă duc în dreapta.

În întuneric, cu ochii închişi, aşa au urcat gheţari şi creste abrupte, până au ajuns în vârf. O călătorie care a durat trei zile şi a cărei frumuseţe au văzut-o numai cu mintea. 

Alex Benchea, alpinist: Am fost foarte norocos că l-am avut pe Clement cu mine. Îmi descria, fără să-i spun, ce e în jurul meu. Pe măsură ce urcam, îmi spunea ce animale sunt, vegetația, ce păsări sunt, cum arată, ce munți vede în zare. Îmi descria minunat.

Sentimentul pe care l-au trăit este greu de descris. 

Alex Benchea, alpinist: M-am simțit fericit, împlinit și bucuros. 

Răzvan Nedu, alpinist: Eu, văzând puțin, confundam norii cu zăpada, unde e zăpada pe vârfuri și unde sunt norii.

Indiferent pe câte creste ale lumii au în plan să mai urce, Alex şi Răzvan au alte vârfuri de cucerit în viaţa de zi cu zi. 

Răzvan Nedu, alpinist: Un vârf frumos pentru mine ar fi să merg prin Bucureşti și să mă lovesc de cineva și să-mi spună: Nu vezi? Și eu să spun: Nu. Dar tu? Și el să-mi spună la fel. Iar atunci să știu că multe persoane cu dizabilități ies din casă. 

Sonia Simionov Like

Jurnalism. Sună pompos, nu? De fapt, nu e. E una dintre cele mai "la firul ierbii" meserii. Jurnalistul te ține informat. Îți aduce știrile zilei. Reporterul adună informații și îți transmite despre salarii, pensii, vacanțe, târguri, prețuri etc.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Doi alpiniști români nevăzători povestesc modul în care au escaladat vârful Mont Blanc (Video)