Video Amorgos, un colţ de Rai din Grecia: un mic paradis de care nu ştiu mulţi români. Turiştii ajunşi aici laudă atracţiile insulei, dar şi preţurile: "Mi se pare aberant de ieftin"
Sunt locuri care îţi taie pur şi simplu respiraţia. Aşa este insula Amorgos din Grecia. Are ape cristaline, iar plajele sunt cu nisip strălucitor. Aici găsiţi o mănăstire sculptată într-o stâncă, la 300 de metri deasupra apei. Amorgos e un mic paradis de care nu ştiu mulţi români. E locul perfect pentru cei care caută liniştea şi intimitatea dar şi pentru iubitorii de natură.
Amorgos. Cea mai estică insulă din arhipelagul cicladelor dar şi cea mai liniştită. O bucată de pământ în mijlocul apelor albastre şi cristaline. Un loc unic care îi fascinează pe turiştii se cum păşesc aici. Insula e celebră pentru că aici s-a turnat filmul regizorului francez Luc Besson: "The Big Blue". Multe din plajele insulei sunt cu nisip fin şi auriu. Intrarea în apă e lină aşa că sunt locurile ideala pentru familiile cu copii. Alte plaje sunt cu pietre, stânci şi peşteri şi sunt căutate de cei cu spirit de aventură şi de pasionaţii de scufundări.
Care sunt atracţiile în Amorgos
Mănăstirea Hozoviotissa este atracţia insulei. A fpst sculptată într-o stâncă abruptă acum mai bine de 1.000 de ani. Lângă Icoana Fecioarei Maria turiştii au atârnat sute de cruciuliţe şi icoane. Sunt convinşi că aşa le vor fi împlinite rugile. Mănăstirea e ridicată pe stâncă la 300 de m deasupra apei. Ca să ajungi la ea trebuie să urci 327 de trepte. E destul de dificil, mai ales dacă sunt peste 30 de grade ca acum. Dar merită. Marea se vede superb de aici. "Se spune că atunci când a început construcţia, aceasta era dărâmată în timpul nopții chiar de către Fecioara Maria", spune părintele Spyridon.
Accesul în mănăstire este gratuit. La finalul vizitei, turiştii primesc lichior şi prăjituri tradiţionale. Tot în Amorgos se află un oracol al vechilor greci. "Există un motiv întemeiat pentru care Oracolul antic de apă dedicat lui Apollo a fost construit aici. În zilele noastre, există Mănăstirea Sfântul Gheorghe care a fost construită pe ruinele oracolului antic. Acolo, poţi simţi energia pozitivă a insulei", spune Irene Giannakopoulus, patroana unui hotel din zonă.
- Dragoş Săvulescu, "condamnat" la lux. Detalii exclusive despre viaţa pe care duce fostul acţionar de la Dinamo...
- Pompierii români, impresionaţi de gestul localnicilor greci: "Ne-au aşteptat special să ne aplaude, am rămas...
- Observator de bine, 13 august 2021. Cadou pentru pompierii români din Grecia, din partea unui copil
Cazarea e pentru toate gusturile şi buzunarele. Puteţi alege hoteluri de lux cu piscine imense sau spa sau vile construite acum 70 de ani. O noapte costă de la 60 de euro şi poate ajunge la 300 de euro. În septembrie, când vremea e încă potrivită pentru plajă, tarifele scad chiar şi până la 35 de euro. "Avem unul din cele mai mari SPA-uri din Ciclade şi piscina este cu apă din mare pentru că încercăm să fim cât mai sustenabili", mai spune Irene Giannakopoulus.
Care sunt preţurile şi cum se ajunge în Amorgos
Capitala e construită în centrul insulei. E un sat tipic cu alei înguste şi case albe pline de flori roşii şi roz. "Amorgos este insula marelui albastru. Înseamnă marea, cerul, soarele, plajele. Iar natura este liniştită. Şi veţi fi primiţi de oameni draguţi", a declarat Theodoros, patronul unui hotel. La tot pasul sunt taverne unde să-ţi astâmperi foamea după o zi de plimbare. Mâncarea este foarte gustoasă, iar secretul spun patronii este că legumele sunt bio, iar brânza şi carnea din surse locale.
Turiştii spun că preţurile sunt cu 50% mai mici decât în Naxos sau Mykonos. "Pot să vă dau un exemplu la cât cheltuim să mâncăm seara... O familie cu 4 persoane cam 30 de euro pe băutură şi tot. Adică mi se pare aberant de ieftin", spune un turist român ajuns în Amorgos. În Amorgos se ajunge doar pe mare. Din România puteţi merge cu avionul în Atena, Santorini sau Mykonos şi de acolo să luaţi un feribot.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰