Antena Meniu Search
x

Video Analist, despre turneul lui Iohannis în Africa: "Miza economică este nulă. Din Kenya primim doar mailuri că am câştigat moşteniri"

Klaus Iohannis şi-a început astăzi vizita în Africa. Prima oprire a fost în Kenya, unde preşedintele a fost primit cu onoruri militare într-o atmosferă de safari, cu lei împăiaţi şi colţi de elefanţi. Întâlnirea cu omologul său, unul din puţinii aliaţi africani ai Occidentului, a fost relaxată şi presărată cu glume. 

de Redactia Observator

la 14.11.2023, 19:23

Vezi și

Turneul de zece zile al lui Klaus Iohannis în Africa a început cu o întâlnire relaxată, glume şi multe planuri. "Aţi venit cu ploaie! La noi acasă, ploaia este un semn de bogăție!", râde preşedintele din Kenya.

Vizita lui Klaus Iohannis în Africa. Preşedintele României a ajuns în Kenya

"Am convenit să dezvoltăm cooperarea în domenii cu rol crucial atât pentru România, cât și pentru Kenya: protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice, protecție civilă, educație, digitalizare, energie verde", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

"Apreciez, domnule preşedinte, că în timpul vizitei pe continentul nostru, aţi ales Kenya ca primă destinaţie, ceea ce arată buna relaţie dintre ţările noastre", i-a transmis William Ruto, preşedintele Kenyei.

Pe acelaşi subiect

Cum s-a îmbrăcat Carmen Iohannis

Preşedintele a fost însoţit de Carmen Iohannis în vizita oficială. Prima doamnă a atras atenţia printr-un costum lila în două piese şi o pereche de sandale. 

Pentru Kenya, România joacă un rol extrem de important în furnizarea produselor ucrainene. După invazia Rusiei, ţara noastră a facilitat exportul a peste 30 de milioane de tone de produse agricole către pieţele globale, inclusiv Africa. "Cred că agresiunea asupra oricărei ţări este o agresiune asupra tuturor statelor", a precizat William Ruto, preşedintele Kenyei.

Preşedintele William Ruto este un opozant declarat al Rusiei şi unul dintre ultimii lideri pro-occidentali din Africa. Luna trecută, a fost felicitat telefonic de Joe Biden pentru implicarea în conflictul din Haiti. La scurt timp, liderul african a avut şi o întâlnire istorică în China, cu preşedintele Xi Jinping.

Iohannis, turneu african cu avionul privat

În turneul african, preşedintele va zbura peste 20.000 de kilometri cu un avion privat, care a decolat din Sibiu. După trei zile de stat în Kenya, şeful statului va ateriza în Tanzania. Apoi, va zbura până pe cealaltă coastă a Africii, în Republica Capului Verde. Ultima oprire va fi în Senegal.

"Miza economică este nulă pentru că aceste ţări nu au relaţii comerciale foarte intense cu noi. Investiţii nu mai vorbesc, nu mai vorbesc, nu avem niciun investitor din Kenya, în afara mailurilor pe care le primim, ştiţi dumneavoastră, cum că am câştigat nu ştiu ce moştenire", spune Cristian Păun, analist economic.

În 2021, România a exportat în Kenya bunuri de aproximativ 16 milioane de euro. Şi a importat de puţin peste 5 milioane de euro. Schimburile cu Tanzania şi Senegal sunt şi mai reduse.

Pentru aceste vizite a fost nevoie de suplimentarea bugetului Administraţiei Prezidenţiale pentru deplasări externe. În septembrie, cheltuielile au ajuns la 30 de milioane de lei. Astfel că, în data de 2 noiembrie, printr-o hotărâre de Guvern, au fost daţi peste 7,5 milioane de lei din Fondul de Rezervă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Evenimente » Analist, despre turneul lui Iohannis în Africa: "Miza economică este nulă. Din Kenya primim doar mailuri că am câştigat moşteniri"