Antena Meniu Search
x

Iohannis merge în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, după turneele din Asia şi America de Sud. Președinția refuză să publice costurile oficiale

Klaus Iohannis pleacă într-un turneu de nouă zile în Africa, după ce anul acesta a călătorit deja în America de Sud și Asia, deplasări ale căror costuri au fost estimate de anchete jurnalistice şi la peste un milion de euro. Preşedintele va efectua, în perioada 14 - 23 noiembrie, o serie de vizite în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal. Miercuri, şeful statului este în vizită oficială în Belgia. Președinția refuză să facă publice costurile oficiale. 

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 15:24

Iohannis merge în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, după turneele din Asia şi America de Sud. Președinția refuză să publice costurile oficiale
Iohannis merge în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, după turneele din Asia şi America de Sud. Președinția refuză să publice costurile oficiale - precidency.ro

O investigație Recorder arată că cele două turnee de anul acesta ale președintelui Klaus Iohannis în Asia şi America de Sud, din martie şi aprilie, au ajuns să coste chiar și peste un milion de euro.

Cât costă zborurile preşedintelui Iohannis

Observator a relatat în luna martie, că preşedintele României a fost în vizită în Japonia cu un avion închiriat, care a costat 350.000 de euro. Preşedintele a făcut atunci o escală la Sibiu. Iar un calcul făcut de Euronews estimează că vizita președintelui Klaus Iohannis în America de Sud, în luna aprilie, a costat peste 540.000 de euro (2,7 milioane de lei).

Potrivit Recorder, președintele României a fost singurul din Uniunea Europeană care a ales să meargă la încoronarea regelui Charles al III-lea cu un avion privat. Costurile zborului s-au ridicat la aproximativ 85.000 de euro. 

Pe acelaşi subiect

Președinția refuză să facă publice costurile oficiale, deși este vorba de bani publici iar Iohannis foloseşte avioane de lux. Doar în prima jumătate a acestui an, şeful statului a folosit cinci tipuri de avioane diferite, din game de top.  În acest context, jurnaliştii de la Recorder au creat site-ul recorder.ro/transparenta, prin care îi îndeamnă pe cetăţeni să ceară desecretizarea costurile deplasărilor lui Iohnnis. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

De ce se duce preşedintele în turneul din Africa: relansarea relaţiilor 

"Vizitele preşedintelui României în Africa reprezintă primul demers politico-diplomatic la acest nivel din ultimii 30 de ani şi vizează relansarea relaţiilor României cu continentul african, atât în relaţia directă a ţării noastre cu statele africane, cât şi ca parte a efortului comun de la nivel european, în contextul mai larg al nevoii de revigorare a relaţiilor Uniunea Europeană - Africa în spiritul unui nou parteneriat. Astfel, aceste vizite urmăresc relansarea dialogului politic la nivel înalt cu statele menţionate şi redinamizarea relaţiilor economice şi sectoriale, urmărind deschiderea şi valorificarea de noi oportunităţi de colaborare în domenii de interes comun, inclusiv cele privind gestionarea provocărilor la nivel global", a anunţat Administraţia Prezidenţială, într-un comunicat.

Conform sursei citate, demersul preşedintelui Klaus Iohannis are loc într-un moment de aprofundare şi diversificare a relaţiilor cu partenerii africani, în contextul în care, în ultimul deceniu, continentul african, în ansamblul său, a căpătat un profil tot mai pronunţat pe plan internaţional.

"Noua statură internaţională a Africii este demonstrată inclusiv prin interesul tot mai pregnant al actorilor globali, coroborat cu o creştere a comerţului şi a investiţiilor, precum şi a colaborării în domenii precum dezvoltarea sau securitatea. În acest cadru, România are propria contribuţie semnificativă, distinctă, în implementarea Parteneriatului strategic euro-african, în spiritul unei cooperări pragmatice, oneste şi echilibrate între parteneri egali", precizează Administraţia Prezidenţială.

Sursa citată subliniază că "vizitele în Africa sunt cu atât mai importante în contextul în care România a adoptat recent Strategia Naţională pentru Africa, denumită "România - Africa: Parteneriat pentru viitor prin pace, dezvoltare şi educaţie, un document-cadru de viziune", prin care ţara noastră îşi propune revigorarea relaţiilor cu Africa şi aducerea lor la un nivel superior, în acord cu interesele României şi cu importanţa în creştere a Africii pe plan internaţional".

"Tradiţia particulară a raporturilor româno-africane constituie un motiv solid pentru dinamizarea relaţiilor României cu Africa, pe baze noi, în acord cu statutul actual al ţării noastre. De asemenea, istoria recentă a României constituie un factor favorizant pentru reconectarea cu spaţiul african, inclusiv din perspectiva experienţei acumulate şi a lecţiilor învăţate în procesul de tranziţie către modernitate caracterizată de democraţie, economie de piaţă, stat de drept şi respectarea drepturilor omului. În plus, România are un profil tradiţional clar în raport cu Africa, în domeniul educaţiei, al păcii şi al securităţii, precum şi în cel al cooperării economice, cărora trebuie să li se acorde o atenţie sporită în continuare", mai punctează Administraţia Prezidenţială.

Ce va face preşedintele în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal

Administraţia Prezidenţială a oferit câteva detalii despre programul preşedintelui în turneul din Africa.

"Cu prilejul vizitei de stat în Republica Kenya, şeful statului va avea consultări politice bilaterale cu preşedintele William Ruto şi va participa la Sediul ONU de la Nairobi (United Nations Office at Nairobi) la o întâlnire cu directorul executiv al UNEP (United Nations Environment Program). De asemenea, în cadrul vizitei vor fi semnate documente oficiale privind mediul şi cooperarea politică şi se va inaugura o donaţie a României pentru o şcoală kenyană, donaţie din programul României de asistenţă pentru dezvoltare."

"În cadrul vizitei de stat în Republica Unită Tanzania, Klaus Iohannis va avea consultări politice cu preşedintele Samia Suluhu Hassan. Vizita de stat în Republica Cabo Verde va prilejui consultări ale preşedintelui Iohannis cu preşedintele Cabo Verde, Jose Maria Neves."

"Programul oficial va include, de asemenea, întrevederi cu preşedintele Adunării Naţionale, Austelino Tavares Correia, cu prim-ministrul Jose Ulisses Correia e Silva şi cu primarul oraşului Praia, Francisco Avelino Carvalho. Totodată, Klaus Iohannis va avea o întâlnire cu foştii studenţi din Cabo Verde care au învăţat în România."

"În contextul vizitei oficiale în Republica Senegal, preşedintele Klaus Iohannis va avea consultări politice cu omologul senegalez, Macky Sall. De asemenea, programul oficial al vizitei include, printre altele, participarea celor doi şefi de stat la inaugurarea Casei Naţiunilor Unite din Senegal, care va găzdui cele 34 de agenţii ale ONU prezente în această ţară. Programul vizitei va prilejui şi o întrevedere a preşedintelui Iohannis cu foşti studenţi senegalezi în România."

Iohannis, în vizită oficială în Belgia 

Preşedintele a ajuns miercuri în Belgia, în vizită oficială. Va fi primit de regele Philippe şi are consultări politice cu premierul belgian, Alexander De Croo, potrivit Administraţiei Prezidenţială. Şeful statului va vizita Centrul belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN) din oraşul Mol, care cooperează îndeaproape cu instituţiile româneşti de profil. Cu acest prilej, Iohannis se va întâlni cu o echipă de cercetători români care lucrează la SCK CEN.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, vizita oficială a preşedintelui Klaus Iohannis în Belgia are loc în cadrul unui dialog bilateral intens în ultimii ani, urmând vizitelor în ţara noastră ale regelui Philippe şi prim-ministrului Alexander De Croo, din iunie şi aprilie 2022.

"Între România şi Belgia are loc o coordonare apropiată atât în plan bilateral, cât şi în cadrul Uniunii Europene şi al NATO, iar în contextul războiului din Ucraina, cooperarea în domeniul apărării a cunoscut o dezvoltare deosebită, inclusiv prin prezenţa în România a unui contingent militar belgian, în scopul consolidării apărării pe Flancul Estic al NATO", arată sursa citată.

Pe agenda convorbirilor se vor afla cooperarea politico-diplomatică şi afacerile europene, în perspectiva deţinerii de către Belgia a preşedinţiei Consiliului UE, în primul semestrul al anului 2024. De asemenea, vor fi abordate relaţiile economice, intensificarea comerţului şi a investiţiilor, precum şi colaborarea sectorială, în domenii de interes comun: securitatea energetică, cercetarea, sănătatea, educaţia şi cooperarea culturală, precum şi situaţia comunităţii româneşti din Belgia.

"În contextul actual de securitate, discuţiile se vor axa atât pe analizarea evoluţiilor războiului din Ucraina şi continuarea măsurilor de sprijin, cât şi a evoluţiilor îngrijorătoare din Orientul Mijlociu. Din această perspectivă, o atenţie deosebită va fi acordată dezvoltării cooperării româno-belgiene în domeniul securităţii, inclusiv pentru consolidarea Flancului Estic al NATO şi asigurarea unităţii de poziţii europene şi euroatlantice în abordarea conflictelor din vecinătatea Uniunii Europene", mai informează sursa citată.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri politice » Iohannis merge în Kenya, Tanzania, Cabo Verde şi Senegal, după turneele din Asia şi America de Sud. Președinția refuză să publice costurile oficiale