Antena Meniu Search
x

Analiză. Ce este Pegasus, spyware-ul care pornește camera sau microfonul din telefon fără ca utilizatorul să știe

Peste 180 de jurnaliști de la Financial Times, CNN, New York Times, France 24, The Economist, Associated Press sau Reuters ar fi fost spionați cu ajutorul unui spyware, Pegasus, dezvoltat de compania israeliană NSO. Cel puțin 10 guverne, printre care și cel al Ungariei, ar fi clienții companiei, potrivit The Guardian.

de Redactia Observator

la 19.07.2021, 14:04

Analiză. Ce este spyware-ul Pegasus și cum a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnaliști, avocați și activiști
Analiză. Ce este spyware-ul Pegasus și cum a fost folosit de guverne pentru a spiona jurnaliști, avocați și activiști - Profimedia

Activiști, jurnaliști și avocați din întreaga lume au fost vizați de acte de spionaj printr-un malware - program spion - instalat pe telefoane, care a fost vândut guvernelor de către o firmă de supraveghere israeliană, relatează BBC citând o amplă investigație jurnalistică denumită Proiectul Pagasus

Aceștia apar pe o listă de 50.000 de numere de telefon, considerate de interes pentru clienții companiei israeliene NSO. Nu este clar cine a scurs lista sau ce telefoane au fost de fapt spionate. NSO neagă acuzațiile.

Software-ul de spionaj dezvoltat de NSO ar fi fost destinat doar pentru supravegherea infractorilor și teroriștilor și a fost pus la dispoziție doar agențiilor guvernamentale, militare și de informații din țări unde nu sunt puse în pericol drepturile omului.

Într-o declarație, compania NSO a declarat că ancheta inițială care a condus la această dezvăluire jurnalistică este „plină de ipoteze greșite și teorii necoroborate”. Acuzațiile privind utilizarea software-ului, cunoscut sub numele de Pegasus, au fost relatate duminică de Washington Post, The Guardian, Le Monde și alte 14 organizații media din întreaga lume.

Pe acelaşi subiect

Ce este programul spion Pagasus

Pegasus infectează iPhone-urile și dispozitivele Android pentru a permite operatorilor să extragă mesaje, fotografii și e-mailuri, să înregistreze apeluri și să activeze în secret microfoane. Poate fi instalat prin accesarea unui link-capcană și poate permite supravegherea întregii activități de pe un smartphone, inclusiv utilizarea camerei sau a microfonului fără ca utilizatorul să știe. 

Practic, odată instalat pe telefon, Pegasus poate să filmeze în secret prin camera smartphone-ului sau să activeze microfonul pentru a înregistra conversațiile, chiar dacă acestea sunt oprite.

The Guardian numește Pegasus “cel mai puternic instrument de spyware dezvoltat vreodată de o companie privată”. Testele criminalistice efectuate pe câteva telefoane cu numere aflate pe listă au indicat că mai mult de jumătate au prezentat indicii că erau urmărite. Pe listă s-ar afla aproximativ 180 de jurnaliști, din organizații precum Agence France-Presse, CNN, New York Times, Al Jazeera și multe alte instituții media

Lista include, de asemenea, două femei apropiate de jurnalistul saudit ucis în 2018 Jamal Khashoggi și un jurnalist mexican Cecilio Pineda Birto, care a fost asasinat într-o spălătorie auto. Lista include, de asemenea, șefi de stat și de guvern, membri ai familiilor regale arabe și directori de companiii.  Mai multe detalii despre cine sunt cei vizați de acte de spionaj vor fi publicate în următoarele zile.

WhatsApp a dat în judecată compania NSO în 2019, susținând că se află în spatele unor atacuri cibernetice asupra 1.400 de telefoane mobile cu ajutorul Pegasus. La acea vreme, NSO a negat orice infracțiune, dar companiei i s-a interzis utilizarea WhatsApp.

Analiză. Ce semnificații au aceste acuzații asupra companiei israeliene NSO Group

Acuzațiile din Proiectul Pegasus nu sunt noi, dar ceea ce este nou este amploarea operațiunii, susține reporterul BBC, Joe Tidy Cyber. Aproape 200 de reporteri din 21 de țări au numerele de telefon pe această listă și se vehiculează că vor fi dezvăluite mai multe nume ale unor personalități publice.

Există o mulțime de necunoscute în acest dosar de presă - inclusiv de unde provine lista și câte numere de telefon au fost vizate în mod activ de acte de spionaj. NSO Group a negat din nou toate acuzațiile, dar este o lovitură pentru compania care încearcă activ să își reformeze reputația.

Cu doar două săptămâni în urmă, au lansat primul lor „raport de transparență” care detaliază politicile și promisiunile privind drepturile omului. Amnesty International a criticat documentul de 32 de pagini, numindu-l „broșură de vânzări”.

Aceste noi acuzații vor afecta în continuare imaginea NSO, dar nu o vor afecta financiar. Există foarte puține companii private capabile să producă astfel de instrumente de spionaj invazive pe care NSO le vinde și, în mod clar, piața în mare parte nereglementată cu privire la acest tip de software este în plină expansiune.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Analiză. Ce este Pegasus, spyware-ul care pornește camera sau microfonul din telefon fără ca utilizatorul să știe