Antena Meniu Search
x

Analize inutile la început de an şcolar. Apelul medicilor de familie către părinţii cu copii la grădiniţă

Părinţii sunt puşi pe drumuri în ultima săptămână de vacanţă a preşcolarilor! Directorii grădiniţelor au făcut o listă lungă de analize pentru cei mici. Total inutile, spun chiar medicii de familie.

Vezi și

Părinţii sunt puşi pe drumuri în ultima săptămână de vacanţă a preşcolarilor! Directorii grădiniţelor au făcut o listă lungă de analize pentru cei mici. Total inutile, spun chiar medicii de familie.

Examen ORL, un set de analize medicale, o dovadă că preşcolarul nu are boli cronice şi chiar un test pentru tuberculoză, sunt cerinţele unor grădiniţe pentru noul an şcolar.

Părinţii au primit lista solicitărilor. Chiar şi ei trebuie să facă teste, inclusiv pentru bolile cu transmitere sexuală. Stupefiaţi, au postat pe internet afişe de la grădiniţe. 

Analize pentru gât, încă un test nazal şi nu mai ştiu ce, mă duc luni. Am luat un pachet pentru ea şi le face pe toate acolo, explică o mămică.

Medici de familie care au primit solicitări de analize le-au transmis părinţilor că nu e nevoie să chinuie copiii dacă nu au simptomele unor boli.

"Să citească în Ordinul 1002/2015. Analizele se dau doar la recomandarea medicului şi doar dacă piciul are semne sau simptome de boală!", este mesaj public al unui medic de familie.

SANDRA ALEXIU, preşedintele asociaţiei medicilor de familie: Să le faci analize, să le iei exudat din năsuc, din guriţă. Nu trebuie să facă analize decât dacă există o suspiciune de boală, analiza vine să îţi confirme un diagnostic, nu trebuie să îi treci pe toţi prin aceste analize.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au hotărât încă din 2015 că singurele acte medicale necesare la începutul oricărui ciclu şcolar sunt adeverinţa-tip şi avizul epidemiologic, cu istoricul medical al copilului.

MARIAN BANU, purtător de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Bucureşti: Transmitem părinţilor că nu sunt necesare analize suplimentare sau alte investigaţii suplimentare. 

OANA GRIGORE, purtător de cuvânt Ministerul Sănătăţii: Analizele suplimentare pot fi cerute doar de către medicul de familie dacă consideră necesar şi dacă impune starea de sănătate a elevului respectiv. 

Însă, cei mai mulţi dintre părinţi acceptă să facă pachetul de analize de teamă ca cel mic să nu fie exclus din colectivitate. Pentru această toamnă, doar în Capitală s-au înscris aproximativ 15.000 de copii în 142 de grădiniţe de stat. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » Analize inutile la început de an şcolar. Apelul medicilor de familie către părinţii cu copii la grădiniţă