Video Anchetă după tragedia de la spitalul din Ploieşti. Cele două posibile cauze luate în calcul de anchetatori
Anchetă dupa moartea celor doi pacienți, în urma incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Ploiești, se complică. Specialiștii INSEMEX de la Petroșani au mers, astăzi, să preleveze probe de la fața locului. Surse din anchetă vorbesc despre două posibile cauze care au dus la tragedie. Senzorii de oxigen sau o eroare umană.
La 7 dimineața, 5 specialiști de la Petroșani au ajuns la spitalul suport COVID Movila Vulpii din Ploieşti. Alături de criminaliști au refăcut cercetarea la fața locului. Toate probele prelevate de la spitalul din Ploiești vor fi sigilate, duse la Petroșani, unde vor fi analizate de către specialiștii INSEMEX. De asemenea, modul de propagare al incendiului va fi și el reconstituit.
La spital au ajuns astăzi și inspectorii de muncă. Vor să vadă dacă la baza izbucnirii incendiului a fost o eroare umană, sau lipsa instruirii personalului de către conducerea unității medicale. "Astăzi s-a reluat cercetarea la fața locului, s-au deplasat echipe din partea mai multor instituții. S-a solicitat și sprijinul unor instituții abilitate", a declarat Constantin Stoica, ITM Prahova. "Am avut o firmă autorizată care a făcut o verificare pe toate prizele. Am transmis săptămânal instrucțiuni de protejare la incendiu. Avem detectoare peste tot", a declarat Bogdan Nica, managerul spitalului.
Între timp, procurorii au deschis și un dosar penal
Senzorii de oxigen vor fi verificați, fiind obligatorii în camera de aproape 20 de metri pătrați, în care se aflau cei doi pacienți decedaţi. Detectorul ar fi trebuit să semnaleze orice depășire. În cazul acumulării unei cantități mari de oxigen, o simplă scânteie provocată ori de mişcarea paturilor celor doi pacienți, ori de încărcarea electrostatică a costumului personalului medical, putea duce oricând la izbucnirea unui incendiu, spun specialiștii.
Între timp, procurorii au deschis și un dosar penal. "Sunt efectuate cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, distrugere din culpă, neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă", a declarat Mihaela Florescu, purtător de cuvânt Poliția Prahova. Până acum, anchetatorii nu au reușit să stea de vorba cu infirmiera care a suferit arsuri pe 15% din suprafața corpului în timp ce încerca să stingă incendiul. Ea ar putea să contribuie decisiv la aflarea cauzei tragediei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰