Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video ANIMAŢIE GRAFICĂ: 13 tragedii într-un an în spitalele din România. Anchetatorii au două ipoteze pentru incendiul din Ploieşti

A 13-a tragedie într-un an la un spital în România! Doi pacienţi au ars de vii, după ce salonul în care erau internaţi la spitalul Movila din Ploieşti a luat foc. O infirmieră a suferit arsuri şi a fost adusă la Bucureşti pentru tratament.

de Laurenţiu Rădulescu

la 11.11.2021 , 19:44

Secţia în care a avut loc incendiul nu avea autorizaţie de functionare la incendiu şi spitalul chiar a fost amendat din acest motiv. Poliţia a deschis dosar penal pentru ucidere din culpă. Deocamdată nu se cunosc clar cauzele incendiului, dar anchetatorii au câteva ipoteze. 

"S-au spart toate ţevile de la calorifer, cele care sunt de cupru. Nu s-au săturat până acum câți morți, câți oameni omorâți, câte familii distruse?! Nu ştiu până când!"

Şi nimeni nu ştie. Şirul tragediilor din spitale pare de neoprit. La spitalul suport-covid Movila, nenorocirea a lovit, în toiul nopţii. În salonul care a ars se aflau doi pacienţi, în stare gravă. Asistenta ieşise din încăpere de câteva secunde să ia un pulsoximetru. Infirmiera a rămas lângă cei doi. Îi putea fi fatal.

Vezi și

Fiica infirmierei: "Am văzut pe internet, a apărut o ştire, şi m-a sunat şi tatăl meu care lucrează pe ambulanţă". 

Pe acelaşi subiect

Are arsuri de gradul 1 şi 2, la mână şi la picior

Fiica femeii de 53 de ani a alergat într-un suflet la spital. Mama ei lucrează de 20 de ani aici. 

Fiica infirmierei: E conştientă din câte ştiu, dar arsuri de gradul 1 şi 2, la mână şi la picior. 

Dr. Lucia Vasile, şefa secţiei de boli infecţioase: A luat foc combinezonul de la picioare şi atunci a strigat şi au venit colegele ei cu extinctoarele.

Pe secţie, mai erau 19 pacienţi. Focul nu a ajuns şi la ei. 13 minute a durat incendiul care a curmat două vieţi, un bărbat de 74 de ani şi un altul de 75 de ani. 

Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator: Planul roşu a fost activat. Au venit aici la spitalul de boli infecţioase din Ploieşti mai bine de 20 de ambulanţe pentru evacuarea pacienţilor.

Raed Arafat, şeful DSU: Nu trebuie evacuat restul spitalului. 

Patru pacienţi au refuzat transferul. 

Bogdan Nica, managerul spitalului: Niciunul din bolnavii care au fost evaluaţi, din cei 15 transferaţi, nu a suferit de pe urma intoxicaţiei cu fum. 

Pe măsură ce noaptea a făcut loc zilei, forfota din curtea spitalului s-a domolit. Sirenele ambulanţelor s-au oprit, pompierii au plecat, morţii au fost duşi la morgă. La poarta spitalului, rudele pacienţilor încă aşteptau veşti. 

Femeie-reporter: Mama e aici. 

Ce vârstă are? 

80 de ani.

Au fost duși al spitalul județean să știți.

Păi, am sunat, am sunat și nu răspundea, am zis să vin aici să iau informații.  

Ipoteze în cazul incendiului

Salonul ars stă acum mărturie a tragediei. "Şi acum apa asta iese din calorifere? 

Da, din calorifere". 

Una dintre ipoteze este că incendiul ar fi izbucnit de la un scurtcircuit. Unul dintre pacienţii din salon ar fi încercat să-şi smulgă masca cu oxigen. Bărbatul ar fi fost extrem de agitat şi s-ar fi mişcat patul cu el. În timp ce infirmiera încerca să-l liniştească, cadrul metalic al patului s-ar fi atins de priza din perete şi s-a produs scurtcircuitul. 

Bogdan Nica, managerul spitalului: Am avut o firmă autorizată care a făcut o verificare pe toate prizele. 

O a doua ipoteză a specialiştilor este că focul ar fi izbucnit de la electricitatea statică de pe combinezonul infirmierei. 

Bogdan Nica, manager spital: E un risc asumat când lucrezi cu cantităţi mari de oxigen.

Tragedia ridică din nou semne de întrebare privind siguranţa spitalelor. Secţia de boli infecţioase a spitalului suport-covid Movila din Ploieşti e într-un corp exterior, proaspăt renovat, dar care nu avea autorizaţie de incendiu. 

Bogdan Nica, manager spital-reporter: E autorizaţie parţială aici.

Nu există acest termen. 

Ba da, e autorizată parţial. 

După câteva ore, managerul s-a răzgândit. 

Bogdan Nica, manager spital: Undeva în 30-40 de zile şi secţia exterioară de boli infecţioase va primi autorizaţia definitivă.

Spitalul a fost amendat în februarie tocmai pentru nereguli găsite la secţia de boli infecţioase. A fost sancţionat atunci 10 mii de lei inclusiv pentru că nu a solicitat aviz după renovări, pentru că personalul nu era instruit şi nu existau proceduri în caz de incendiu. 

Bogdan Nica, manager spital-reporter: Cei de la ISU spun că nu erau suficiente extinctoare şi spaţiile de evacuare nu erau organizate cum trebuie. Este opinia domniilor lor. 

Managerul insistă că 90 la sută din aceste probleme au fost remediate. 

Lucia Vasile, şefa secţie infecţioase: Suntem în stare de şoc că s-a întâmplat la noi aşa ceva

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii: Avem o suprasolicitare a sistemului medical românesc, din păcate nu e ceva nou.

Este al 13 lea spital din România în care izbucneşte un incendiu în ultimul an. În octombrie, la Constanţa, şapte pacienţi COVID au murit arşi de vii şi intoxicaţi cu fum. La începutul anului, alţi pacienţi şi-au pierdut viaţa la spitalul Matei Balş din Capitală. Iar peste trei zile se împlineşte un an de la tragedia de la Piatra Neamţ, când zece bolnavi au pierit în flăcări. 

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Primiţi prime sau alte beneficii de la angajator, de sărbători?
Observator » Evenimente » ANIMAŢIE GRAFICĂ: 13 tragedii într-un an în spitalele din România. Anchetatorii au două ipoteze pentru incendiul din Ploieşti