Video Anchetatorii exclud varianta unei erori de pilotaj în cazul elicopterului BlackHawk care a aterizat forţat în Bucureşti. Va fi analizată "cutia neagră" a aparatului de zbor
Specialişti americani şi români încearcă să afle de ce a aterizat forţat elicopterul de luptă în centrul Capitalei. Experţii cred la unison că aparatul de zbor a avut o defecţiune tehnică, iar echipajul a procedat ca la carte. A contat şi faptul că şoferii era opriţi la semafor iar rondul din Piaţa Charles de Gaulle era gol.
După ce au analizat imaginile şi informaţiile publice, specialiştii cred că varianta unei erori umane este exclusă. Elicopterul Black Hawk ar fi aterizat forţat din cauza unei defecţiuni tehnice. Aceasta a apărut în momentul în care aparatul zbura cu o viteză de 150 de kilometri pe oră, la o altitudine mai mică de 200 de metri. Piloţii, detaşaţi la baza de la Mihail Kogălniceanu din Germania, au fost forţaţi să ia rapid o decizie şi să execute o manevră de aterizare.
"Acest elicopter are două motoare, unul din ele s-a oprit şi cu unul a venit la aterizare obligat. Procedura a fost clară: nu mai continuă zborul, trebuie să aterizezi!", a declarat Valentin Ialomiţeanu, fost pilot. Cu jumătate din forţa pe care o are la dispoziţie în mod normal, echipajul de zbor s-a strecurat printre stâlpii de iluminat, peste copaci şi a ajuns cu bine la sol. "După ce a aterizat la 2 minute a ieşit, a oprit motorul, tot. Nu părea bulversat, părea calm, stăpân pe situaţie aşa cum a şi fost", a declarat un martor despre pilotul elicopterului.
Culoarul de zbor al repetiţiei pentru parada de ziua Aviaţiei este în apropierea mai multor misiuni diplomatice. Piloţii au pierdut controlul la o distanţă de 600 de metri de ambasada Rusiei şi la puţin peste un kilometru de cea a Chinei.
După aproape 12 ore de la aterizarea forţată, elicopterul a fost pregătit pentru transport. Pentru că nu a fost găsită o platformă atât de mare, a fost tractat către hangarele bazei aeriane 90, din Otopeni. În drumul său, traficul a fost oprit, iar sute de oameni l-au fotografiat şi filmat. Nu în fiecare zi vezi o asemenea maşinărie de luptă pe drumul naţional 1. Black Hawk-ul valorează între 5 şi 10 milioane de dolari, este în dotarea armatei americane din anii 70 şi a fost folosit în toate conflictele militare de atunci. După incidentul de ieri, specialişti români şi americani încearcă să afle ce s-a întâmplat cu exactitate.
Investigatorii vor analiza cu atenţie şi registratorul de voci. Este acel dispozitiv care, popular, se numeşte cutie neagră. Este foarte important pentru anchetă ca ei să asculte ce au vorbit piloţii între ei, dar şi discuţiile acestora cu turnul de control. Conform procedurilor, oficialii americani ar putea să ţină la sol toate elicopterele de acest tip până la aflarea cauzei incidentului. Deocamdată nu s-a decis dacă aparatul de luptă va rămâne în România sau va fi trimis în altă ţară pentru teste.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰