Antena Meniu Search
x

Angajaţii CFR anunţă o grevă de avertisment pe 15 septembrie. "Companiile de stat de la calea ferată vor rămâne fără angajaţi"

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane organizează, pe 15 septembrie, o grevă de avertisment, cu scopul de a atrage atenţia asupra lipsurilor cu care se confruntă. Printre cererile sindicaliştilor se numără creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru din gări şi depouri pentru inginerii şi lucrătorii feroviari.

de Redactia Observator

la 12.09.2023, 21:51

Vezi și

Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane anunţă, marţi, o grevă de avertisment pentru ziua de 15 septembrie, sindicaliştii atrâgând atenţia asupra problemelor sistemice cu care se confruntă, relateză news.ro.

Lipsa dialogului cu statul, printre motivele principale ale grevei 

"Federaţia Naţională Feroviară Mişcare Comercial Vagoane, cea mai mare şi mai reprezentativă organizaţie sindicală a ceferiştilor din România, afiliată la Blocul Naţional Sindical, anunţă public că în data de 15 septembrie 2023 va declanşa o grevă de avertisment care are scopul de a atrage atenţia asupra impasului în care s-a ajuns în ceea ce priveşte dialogul social dintre ceferişti şi stat", au transmis, marţi, sindicaliştii, într-un comunicat de presă.

Aceştia precizează că toate etapele declanşării conflictului de muncă au fost depăşite.

Pe acelaşi subiect

"Constatăm că agenda politicienilor care preiau managementul căii ferate nu corespunde cu lista de priorităţi formulată cu claritate şi public de către lucrătorul feroviar", au mai transmis sindicaliştii.

Ce revendicări au ceferiştii

Aceştia precizează motivele pentru care au decis să organizeze greva de avertisment din 15 septembrie:

- Lipsa bugetelor de venituri şi cheltuieli aprobate pe anul în curs, ceea ce conduce inevitabil la un blocaj generalizat în sectorul feroviar.

- Lipsa finanţării strategice şi coerente a căii ferate.

"Pentru readucerea structurii feroviare româneşti la parametrii europeni este nevoie de un proiect de ţară corect coordonat cu structurile europene şi finanţat cu câteva zeci de miliarde de euro. Până în acest moment, un astfel de proiect nu a fost finanţat, iar deschiderea unor şantiere pe coridoare de transport dedicate strict interesului european lasă în paragină restul ţării", au transmis sindicaliştii.

- Lipsa de investiţii în material rulant de calitate, modern

"Nu există un plan de investiţii solid în ceea ce priveşte înlocuirea completă a parcului de locomotive şi vagoane cu care lucrează astăzi CFR Călători. Românii, cu greu se vor întoarce în vagoane, în astfel de condiţii. Politicienii aflaţi în fruntea Ministerului Transporturilor ar trebuie să ştie că excepţiile întăresc întotdeauna regula, motiv pentru care o simplă fotografie lângă un vagon de călători recondiţionat, nu rezolvă problema", se mai arată în comunicatul de presă emis de sindicalişti.

- Lipsa salariilor corecte la calea ferată, salarii motivante care să permită înlocuirea unor generaţii de ceferişti.

"Se aminteşte din ce în ce mai rar că în astfel de condiţii de salarizare, dar mai ales având în vedere relaţia greşită care se construieşte între management şi lucrătorii feroviari, companiile de stat de la calea ferată, unităţi strategice pentru economia româneasca, vor rămâne fără angajaţi", arată sindicaliştii.

Potrivit acestora, deficitul de angajaţi depăşeste 6.000 de oameni, iar orele suplimentare înregistrate sunt de ordinul zecilor de mii.

- Probleme din ce în ce mai multe şi nerezolvate care au legătură cu Statutul personalului feroviar

"Trebuie doar să mai amintim despre condiţiile de muncă din gări, depouri, revizii de vagoane, linii sau instalaţii, fie vara sau iarna, la temperaturi imposibile. Este important să mai precizăm că multe, prea multe din exigenţele siguranţei circulaţiei feroviare cu care sunt operate transporturile pe calea ferată se rezolvă doar datorită priceperii şi improvizaţiilor inginerilor şi lucrătorilor feroviari", au mai precizat sindicaliştii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Angajaţii CFR anunţă o grevă de avertisment pe 15 septembrie. "Companiile de stat de la calea ferată vor rămâne fără angajaţi"