Antena Meniu Search
x

Penitenciarele se modernizează. România a pierdut 40 mil. €, pentru lipsa condiţiilor decente, în urma sentinţelor CEDO

Se fac investiţii în penitenciare; anul acesta se va ajunge la 74 de şantiere deschise pentru renovarea închisorilor, promite conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor. Aceasta dă asigurări că se fac eforturi pentru reintegrarea socială a celor care îşi recapătă libertatea, dar, mai ales, pentru asigurarea unor condiţii decente de trai în penitenciare. Pentru lipsa acestor condiţii, doar pentru anii 2020-2022, în urma sentinţelor CEDO, valoarea despăgubirilor plătite de România foştilor deţinuţi este de aproape 40 de milioane de euro.   

de Redactia Observator

la 12.03.2024, 09:00

1.000 de fugari, peste 1.000 de locuri noi de detenţie şi două închisori la care s-au început lucrările - sunt cele mai importante cifre de pe lista realizărilor din 2023 în sistemul penitenciar.

Dan Halchin, directorul Administraţiei Penitenciarelor: Dimensiunea sistemului penitenciar e reprezentată de 44 de unităţi de custodie şi 4 unităţi de suport. Corpul poliţiei de penitenciar numără 13.000 de poliţişti, iar finanţarea acestui sistem a presupus în 2023 aproximativ 2 miliarde de lei. Toate aceste resurse sunt destinate custodiei si reintegrarii a 24 de mii de persoane private de libertate.

În ciuda investiţiilor tot mai mari, problemele persistă.

Dan Halchin, directorul Administraţiei Penitenciarelor: Au fost înregistrate 28 de ultraje. Au fost făcute 9.600 de perchezitii cu 25% mai mult decat in anul 2022.

Asta, deşi în toate penitenciarele au fost investiţii uriaşe în tot ce înseamnă reintegrare. Deţinuţii beneficiază de servicii psiholoice, cursuri de calificare şi şansa să se angajeze în exterior.

Ioana Mihaela Morar, director general adjunct ANP: Facem referire la cea mai mare participare la programe de reintegrare socială şi la cea mai diversificată programe şi activitati.

Chiar şi aşa, în 2022 a fost un grad de recidivă de 38,93%. Discrepanţă este, însă, şi la nivelul despăgubirlor plătite la CEDO.

Dan Halchin, directorul Administraţiei Penitenciarelor: În ultimii 15 ani au fost detinute 160 de mii de persoane private de libertate, dintre acestea au castigat la CEDO despagubiri in media de 4-5.000 de euro un numar de 4.300 de foste persoane private de libertate. Iar suma totală pe care din evidenţele pe care le are Administratia Penitenciarelor este de 16,8 milioane de euro.

Într-un răspuns pentru Observator, Ministerul Finanţelor spune că doar pentru anii 2020-2022 valoarea despăgubirilor plătite de stat foştilor deţinuţi este de aproape 40 de milioane de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Penitenciarele se modernizează. România a pierdut 40 mil. €, pentru lipsa condiţiilor decente, în urma sentinţelor CEDO