Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. Dune de câţiva metri pe plaja din Mamaia. Furtunile puternice au provocat fenomenul "cliffing"

Furtunile au trecut pe litoral, dar consecinţele au rămas. Valurile puternice au mușcat din plaja din stațiunea Mamaia, iar la mal au apărut dune de câţiva metri. Până când plajele lărgite se vor stabiliza, înaintea fiecărui sezon estival trebuie pregătite pentru turişti. 

de Redactia Observator

la 13.12.2023, 20:22

Vezi și

Peisajul la mare s-a schimbat. Pe plajele din Mamaia au apărut dune uriaşe. Practic, marea şi furtunile puternice de acum trei săptămâni au muşcat din plajă şi au mutat tot nisipul sub apă. Fenomenul de cliffing este unul natural, mai ales în timpul iernii când apa este mai agitată. 

Dune de aproape 2 metri

Cristina Niţă, reporter Observator: Ca să ajungi la malul mării trebuie să cobori această dună de nisip. Valurile puternice din  ultima perioadă au făcut că plaja să erodeze, iar acum, de la mare la plajă, diferenţa de nivel este de aproape 2 metri înălţime. 

Până când zona plajelor lărgite se va stabiliza, valurile vor continua să erodeze plajele până la 40 de metri, spun specialiştii. 

Pe acelaşi subiect

Adrina Bîlbă, biolog: Este vorba de o echilibrare între plaja emersă, adică plaja pe care noi stăm la soare şi plaja submersă, cea pe care o atingem cu picioarele atunci când  ne scăldăm. 

Florin Timofte, director INCDM: Ajung la 2 metri diferenţă în unele zona de centru nord a staţiunii Mamaia. Avem efectul din cauza vântului de smulgere a tuturor parapeţilor de protecţie care aveau rolul de stopa ducerea nisipului către zona falezei. 

Situaţia se repetă în fiecare an

Hristu Uzun, director ABADL: După ce trece fenomenul, nivelăm zona şi readucem la starea normală de nivelare a plajei. Până la începtul sezonului mai este destul de mult şi cu siguranţă va arăta cum trebuie plaja şi marea. 

Erodarea plajelor nu este singurul efect al ultimelor vijelii. 

Razvan Mateescu, cercetator stiintific INCDM: Efect al furtunii din 26 noiembrie este şi aceast situaţie în care insula cordon, insula barieră a fost fracturată. În primul rând, a fost spălată de valurile foarte mari şi au apărut şi breşe în contiuitatea ei.

Plajele din Mamaia Nord au devenit motiv de controversă în urmă cu doi ani când au fost lărgite mult, pentru a avea de unde să se erodeze. Patronii au spus însă că nisipul nu mai este la fel de fin ca odinioară, iar intrarea în apă se adâceşte brusc.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. Dune de câţiva metri pe plaja din Mamaia. Furtunile puternice au provocat fenomenul "cliffing"