Antena Meniu Search
x

Video ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs avalanşa din Munţii Făgăraş, cea mai gravă din ultimii 20 de ani. Turiştii blocaţi la Cabana Capra au cerut ajutor abia în dimineaţa următoare

Turiştii surprinşi sâmbătă seara de cea mai mare avalanşă din România în ultimii 20 de ani nu au sunat imediat la 112. Abia ieri dimineaţă au anunţat autorităţile, după ce copacii au fost rupţi pe un versant şi maşinile din parcarea cabanei au fost acoperite de o nouă alunecare periculoasă de zăpadă. Salvamontiştii spun că doar o minune a făcut ca nimeni să nu fie rănit.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 06.02.2023, 20:08

Vezi și

Şase avalanşe s-au produs pe vâlceaua care coboară dinspre Cota 2.000 a masivului Făgăraş şi au fost provocate de ninsorile abundente însoţite de viscol puternic. Prima dintre ele a pornit dinspre Piscul Negru şi a măturat tot versantul estic. Sâmbătă, în jurul orei 22:30, turiştii de la Cabana Capra care sărbătoreau o zi de naştere s-au trezit cu zăpada pe mese, după ce geamurile cabanei au fost sparte.

72 de persoane se aflau înăuntru: 57 de turişti, printre care o femeie însărcinată şi 13 copii, dar şi 15 angajaţi ai complexului turistic. Nimeni nu a fost rănit şi nimeni nu a sunat la 112. Duminică, la ora 7 dimineaţa, a avut loc o a doua avalanşă mult mai puternică. Tonele de zăpadă au culcat copacii pe o lungime de doi kilometri. Maşinile din parcare au fost răsturnate, mutate câţiva metri sau pur şi simplu îngropate sub un strat de doi metri. 

"Sunt şocat, uimit de faptul că o succesiune de astfel de avalanşe nu a avut niciun fel de victime. Dacă era in timpul zilei, era o tragedie", a spus reprezentantul Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu. "A doua avalanşă i-a speriat, i-a alarmat, astfel încât au apelat la 112", a spus prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu. 

Turiştii au ignorat semnele de trecere interzisă

Pe acelaşi subiect

Drumul Naţional 7 C, care ajungea la cabana de pe Transfăgărăşan, era acoperit de un strat gros de omăt, aşa că a fost nevoie de utilaje. Ca să nu rişte să fie chiar ei victime, salvamontiştii au verificat zona cu o dronă. După aproape o jumătate de zi, salvatorii au reuşit să ajungă la pensiune. 

23 de pompieri, 6 salvamontişti, 10 poliţişti şi 3 jandarmi au fost trimişi la intervenţie ca să îi aducă în siguranţă pe turişti. Au reuşit să-i convingă să coboare alături de ei, pe jos, doi kilometri. În timp ce unii turişti au apelat la rude, alţii au plecat cu un autocar pus la dispoziţie de salvatori. 

Turiştii au ignorat semnele de trecere interzisă şi bariera, care îi anunţau că iarna nu au voie să se aventureze mai departe. Au avut de parcurs încă doi kilometri pe Transfăgărăşan până să se cazeze. Şoferii vor fi amendaţi şi ar putea primi despăgubiri de la asiguratori pentru maşinile distruse doar dacă în poliţa CASCO este prevăzut că pot circula chiar şi pe drumurile interzise sau forestiere.

30 de turişti, printre care 11 copii, blocaţi în două cabane

Tot ieri, 30 de turişti - printre care 11 copii, au rămas blocaţi în două cabane de la marginea staţiunii Păltiniş. Oamenii nu mai aveau mâncare şi nu puteau nici să îşi scoată maşinile din nămeţi, aşa că au cerut ajutor la 112. 

"Asta este tot ce mai avem, o pungă de zahăr şi un borcan de muştar şi jumătate de litru de ulei, dar nu avem ce să facem cu el. Uitaţi cum arată frigiderul, aşteptăm după ei, de azi dimineaţă", au spus turiştii. Salvatorii au ajuns la turişti cu şenilate în două ore şi i-au evacuat în siguranţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum s-a produs avalanşa din Munţii Făgăraş, cea mai gravă din ultimii 20 de ani. Turiştii blocaţi la Cabana Capra au cerut ajutor abia în dimineaţa următoare