Antena Meniu Search
x

Video ANIMAŢIE. "Prietenul nostru a murit cu copilul în braţe". Filmul tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, în care şase persoane au murit, iar alte două sunt dispărute

O tragedie uriaşă a lovit ţara în ziua de Crăciun: şase oameni au murit şi doi sunt de negăsit după un incendiu uriaş izbucnit în celebra pensiune turistică Ferma Dacilor din Tohani. Printre victime ar fi, potrivit informaţiilor de până acum, trei copii. Complexul, care se întinde pe 40 de hectare, nu avea autorizaţie de la pompieri. Însă, la controale s-au dat doar avertismente. 

Bogdan Dinu
de Bogdan Dinu

la 26.12.2023, 19:12

Vezi și

În satul Tohani din Prahova, la mai puţin de 90 de kilometri de Bucureşti, s-a dezlănţuit iadul în zorii zilei. Flăcări uriaşe au înghitit Ferma Dacilor, un celebru resort agroturistic. Înăuntru erau 26 de persoane - Cornel Dinicu, patronul pensiunii, împreună cu familia şi prietenii. Se adunaseră să petreacă împreună Crăciunul. 

Soacra patronului povesteşte scenele dramatice care au urmat. Fiica ei a fost trezită din somn de fumul care începuse să inunde camerele. 

"Prietenul nostru a murit cu copilul în braţe"

Soacra lui Cornel Dinicu-reporter: S-a simţit că iese fum şi l-a sculat pe el şi i-a spus că este fum în cameră. Aşa au reuşit să se salveze şi au plecat. 

Pe acelaşi subiect

- Au reuşit să salveze şi copiii?

- Doi copii şi unul nu. 

- Un copil nu a reuşit să îl salveze?

- Nu, nu! Era cu alţi copii, se juca în altă cameră, adormise. 

Alţi 16 oameni reuşesc şi ei să se salveze. Printre ei - o femeie de 48 de ani şi fiul de 16 ani - scapă din foc, dar cu arsuri. Soţul ei, bodyguard în Bucureşti, finul patronului, se întoarce în clădire după ceilalţi copii- fratele geamăn al băiatului şi mezinul de 11 ani. Nu reuşesc să mai iasă din infern. 

Rude: Prietenul nostru a murit cu copilul în braţe. A murit cu el în braţe.

Zeci de pompieri împânzesc zona şi se activează planul roşu de intervenţie. 

Ursachi Andreia, purtător de cuvânt ISU Prahova: În momentul în care au ajuns pompierii, arderea era generalizată,  nu au putut să facă nimic pt evacuarea eventualelor victime.

Găsesc în schimb victime: patru adulţi şi un copil. 

Tatăl unui angajat: Un adult care a intrat să salveze, probabil l-a ameţit fumul, l-au găsit in interior, langa uşa, chirciţi acolo. A ars complet, de la un capăt la altul. Acolo sus unde sunt morţii, sunt neamurile la patroni. Deasupra restaurantului erau nişte camere. E surpat tot. Unul din băieţii patronului, a lăsat cantonamentul să vină acasă...A venit acasă să moară.

La Ferma Dacilor erau şi patru turişti, însă oamenii erau cazaţi într-o altă clădire. 

Marina, turistă: Din somn ne-am trezit. Eram cu un grup de prieteni, ne-am sunat şi au zis "Treziţi-vă,că este un incendiu!". A venit o mămică cu un băieţel mai mare de mână şi cu unul în braţe şi a zis: "Ţineţi copilul mai mic, că mă duc să îl salvez pe celălalt!". S-a dus tatăl lui şi a rămas şi dumnealui acolo. Dacă stăteam acolo? Nici nu vreau să mă gândesc. 

Şapte ore ca să lichideze incendiul 

Şapte ore le-a luat pompierilor să lichideze incendiul. Trei oamnei sunt daţi dispăruţi. Din clădire nu a mai rămas nimic. Pensiunea era făcută integral din lemn, iar acoperişul era acoperit cu stuf. De asta a şi ars ca o torţă, cred specialiştii. 

Bogdan Dinu, reporter Observator: Totul a ars pe o suprafaţă de 1000 de metri pătraţi. La faţa locului vin şi crimnaliştii de la Bucureşti pentru a finaliza ancheta. 

Anchetă care abia începe. Experţii inceracă să afle dacă nenorocirea putea fi prevenită. Ce se ştie cert este că pensiunea nu aveau autorizaţie ISU, iar la controale s-au avertismente.

Virgiliu-Daniel Nanu, prefect Prahova: Ultimul control a fost în 2019. Au fost identificate 6 neconformităţi, au fost date şase sancţiuni. 

Deocamdată nu se ştie nici cauza izbucnii incendiului. 

Martor: Am înţeles că un cetăţean şi-a bătut soţia. A făcut un scandal mostru şi probabil că cineva i-a zis să părăsească incinta. El, de nervi, s-a apucat, s-a făcut că s-a liniştit şi intre timp, in bucătărie, a pus foc.

Poliţiştii exclud această ipoteză pentru că în timpul incendiului bărbatul a intrat în clădire să salveze oameni. O pistă pe care merg anchetatorii este cea a unei defecţiuni tehnice. Centrala pe lemne s a stricat cu o seară înainte

Tatăl unui angajat: I-a mutat pe cazaţi pentru că li s-a stricat centrala şi nu putea să facă cald.

Este luată în calcul si varianta unei defecţiuni la reţeaua electrică. Mai ales că  patronul pensiunii s-a plâns în trecut că e obligat să folosească generatoare.

Cornel Dinicu, patron: Am făcut cereri de 10 ani, tot aştept să ne crească puterea să ne tragă o linie de medie, dar probabil ca într-o zi cuiva o să i se facă milă, ba hai mă-sa nu se mai chinuie aia ca prostii sau să cheltuie.

Andrei Ganea, expertul tehnic: Din păcate, cele mai multe cauze care generează astfel de evenimente, sunt generate de obicei de instalația electrică sau de încălzire. Se pare că de acolo s-au generat niște erori umane și s-a ajuns la această tragedie.

Specialiştii iau un calcul şi ca jarul aprins din vatra grătarului de la restaurant să fi pornit incendiul. Pensiunea a fost ridicată în urmă cu aproape 10 ani, pe un deal din Tohani. Iniţial, ca o fermă pentru familie cu mâncare bio. Complexul s a extins, iar azi număra 21 de odăi, 4 căsuțe suspendate și mai multe cabane. Pensiunea era tot timpul plină, mai ales de crăciun si de revelion

Cornel Dinicu, patron: De sărbători avem totul ocupat deja. Mergem la crame, avem 43 de crame în jurul nostru.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Prahova au deschis un dosar penal pentru distrugere şi ucidere din culpă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » ANIMAŢIE. "Prietenul nostru a murit cu copilul în braţe". Filmul tragediei de la pensiunea Ferma Dacilor, în care şase persoane au murit, iar alte două sunt dispărute