Antena Meniu Search
x

Video Zonele pe care toţi turiştii le caută pe litoral: România are doar 6 astfel de plaje. Ce înseamnă steagul albastru

Cele mai frumoase plaje de pe litoralul românesc sunt cele cu steag albastru. Şi nu, nu are nicio legătură cu pericolul din apă. Este, de fapt, o distincţie rară care garantează confort, calitate şi curăţenie. Şase astfel de plaje avem pe litoralul românesc, cu 12 mai puţine faţă de vecinii bulgari.

Cristina Niță
de Cristina Niță

la 22.06.2023, 19:54

Vezi și

Avem sute de hectare de plajă, însă doar şase sectoare sunt certificate Blue Flag, distincţie oferită de Fundaţia de Educaţie pentru Mediu. Practic, sunt cele mai curate plaje de pe litoralul românesc: două se găsesc în Năvodari, două în Eforie şi câte una în Mamaia şi Olimp. "Certificarea Blu flag înseamnă colectare selectivă a deşeurilor, atenţie pentru natură, respect pentru natură, protejarea mediului, respectarea intimităţii oaspeţilor, verificarea calităţii apei", a declarat Raluca Dumitraşcu, manager hotel Mamaia.

Ce criterii trebuie respectate pentru a obţine steagul albastru

Pentru a obţine steagul albastru, administratorii plajelor trebuie să îndeplinească mai multe criterii. Steagul albastru este considerat un simbol al protecţiei mediului la cel mai înalt standard. Pentru a obţine blue flag administratorii plajelor trebuie să îndeplinească peste 30 de criterii. Printre altele, să aibă locuri special amenajate pentru sporturile pe apă dar şi căi de acces pentru persoanele cu dizabilităţi. Plajele trebuie să mai aibă şi un număr suficient de salvamari sau echipamente de intervenţie în caz de incendiu. Una dintre cele mai frumoase astfel de plaje se află în Eforie.

"În general, turiştii ne sună şi ne întreabă dacă avem această certificare pentru că cei mai mulţi dintre oaspeţii noştri sunt străini", a declarat Elena Finică, adminsitrator plajă Eforie. În sudul litoralului, o singură plajă este certificată cu steagul albastru şi este şi cea mai nouă. "Oaspeţii noştri se bucură aşadar de o plajă foarte curată, fără alge, fără impurităţi, avem puncte de salvamari şi puncte de prim ajutor, sigur, ne-am gândit şi la persoanele cu nevoi speciale cărora le-am creat facilităţi", a declarat Elena Ursu, director executiv hotel Olimp. Criteriile nu sunt uşor de îndeplinit şi necesită o investiţie financiară considerabilă, motiv pentru care nu mulţi administratori de plajă se încumetă să facă actele necesare pentru a obţine această etichetă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Evenimente » Zonele pe care toţi turiştii le caută pe litoral: România are doar 6 astfel de plaje. Ce înseamnă steagul albastru