Aniversare: 82 de ani de la încarcerarea lui Al Capone. Gangsterul a avut și o latură milostivă. Află ce nu știai despre celebrul mafiot!
A băgat spaima într-un oraș întreg și mult plumb în rivalii săi. A fost preferatul presei, concurând cu starurile de film. A păcălit oficialitățile, scăpând mereu ca prin urechile acului. Al Capone, cel mai notoriu gangster al tuturor timpurilor, a avut însă și o latură artistică și milostivă mai puțin cunoscută.
A băgat spaima într-un oraș întreg și mult plumb în rivalii săi. A fost preferatul presei, concurând cu starurile de film. A păcălit oficialitățile, scăpând mereu ca prin urechile acului. Al Capone, cel mai notoriu gangster al tuturor timpurilor, a avut însă și o latură artistică și milostivă mai puțin cunoscută.
Alphonse Gabriel „Al” Capone s-a născut la 17 ianuarie 1899 în Brooklyn, New York, într-o familie de imigranți italieni originară din zona Napoli.
A abandonat școala la 12 ani, a lucrat o vreme într-o popicărie, după care a luat o decizie de viitor: s-a alăturat unei bande. La 18 ani s-a mutat împreună cu membrii bandei la Chicago, preluând treptat controlul asupra orașului.
La maturitate, Al Capone a ajuns conducătorul celei mai mari rețele de crimă organizată, cunoscută sub numele de ”Chicago Outfit”.
Paravanul afacerilor sale ilegale erau magazinele de comercializare a mobilei și spălătoriile, de aici pornind ideea de ”spălare de bani”. Sursa reală a veniturilor sale provenea de fapt din jocurile de noroc ilegale, din rețele de bordeluri, din traficul ilegal de băuturi alcoolice și din extorcarea de bani sub pretextul taxelor de protecție.
La vreme respectivă, organizația sa mafiotă câștiga anual peste 100 de milioane de dolari.
Al Capone a fost unul din cei mai faimoși gangsteri americani între anii 1920 - 1930, presa fiind constant pe urmele sale. Porecla dată de presă era ”Scarface”, pe care mafiotul o detesta. Prietenii în schimb îl alintau ”Snorky”, jargonul pentru ”elegant”.
De la sociopat la filantrop
Se știe că a ucis personal cel puțin patru oameni, ordonând asasinarea câtorva alte zeci de persoane.
Al Capone a avut în schimb și o latură milostivă, mai puțin cunoscută publicului: în timpul Marii Crize a finanțat funcționarea câtorva cantine ale săracilor. De asemenea, a derulat la nivelul întregului oraș un program de distribuție gratuită a laptelui în școli, pentru elevi.
Printre lucrurile mai puțin cunoscute despre cel mai notoriu gangster al tuturor timpurilor se numără pasiunea acestuia pentru muzică. Al Capone era fascinat de Jazz și l-a răpit pe Fats Waller doar ca să îi susțină un recital privat la o petrecere. De asemenea aprecia muzica de operă, cu precădere creațiile lui Verdi.
Fin pasionat de mașini scumpe, dar și preocupat de siguranța personală, a deținut un model de Cadillac customizat special pentru el, care era în întregime anti-glonț. În 1932 mașina i-a fost confiscată, iar autovehiculul a devenit în mod oficial mijlocul de transport al Președintelui Roosevelt.
Neputând proba acuzații mai grave, pe 4 mai 1932 Al Capone a fost condamnat la 8 ani de închisoare din pricina evaziunii fiscale. Celula sa arăta precum o casă interbelică, mafiotului nelipsindu-i luxul nici la pușcărie. În timpul detenției sale perioada de prohibiție a luat sfârșit, clanul său mafiot s-a dezintegrat, iar sănătatea sa s-a deteriorat din pricina sifilisului.
Eliberat în 1939, s-a mutat în statul Florida, unde a și murit - la 25 ianuarie 1947.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰