Antena Meniu Search
x

Video Anunţul că gazele se scumpesc de 10 ori a declanşat haosul într-o localitate: "Ăsta este un jaf"

Situaţie incredibilă în Mehedinţi. Mii de oameni au fost anunţaţi că preţul gazelor va creşte de luna următoare de 10 ori. Speriaţi că nu vor putea plăti facturile, au stat la cozi uriaşe ca să schimbe furnizorul. Ministerul Energiei a declanşat o anchetă. Firma ar putea fi obligată să revină la tarifele iniţiale, însă procedura este complicată şi de durată.

de Redactia Observator

la 15.10.2021, 20:32

Vezi și

Zeci de persoane au stat în ploaie, la Mehedinţi, pentru a-şi schimbă furnizorul de gaze.

Localnic: Am primit notificare de la Mehedinți Gaz că s-a scumpit gazul de la 147 la 1100 și. Aproape de 7 ori. Deci dacă anul trecut plăteam pe luna 500 de lei, în formă asta plătesc 3.500.

Localnic: Venim să ne mutăm la altă firma. Vedeți și dvs ce-i aici. 1.190, un apartament cu 2 camere atât consumă pe luna. Asta este un jaf.

Amenzi de 2,6 milioane de lei pentru companiile care furnizează gaze

Pe acelaşi subiect

Echipa Observator a cerut o explicaţie de la societatea care a trimis notificările, dar până acum nu a primit un răsuns. Situaţia a ajuns până la ministrul interimar al Energiei. Virgil Popescu a dispus azi controale la compania Mehedinţi Gaz, în urmă creşterii uriaşe a preţurilor. Nu este o situaţie singulară. Alte patru companii care furnizează gaze au fost amendate cu 2,6 milioane de lei. În cazul Engie, E.On şi Restart Energy, sancţiunea e de 800 de mii de lei fiecare, iar la Premier Energy, de 200 de mii de lei.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: S-a constatat că aceste companii au încercat sau chiar au majorat prețurile la anumite categorii de consumatori de gaze naturale, în special casnici, în condițiile în care aceste prețuri, în ofertele lor, figurau că fiind cu preț fix pentru o anumită perioadă.

ANRE cere revenirea la preţul iniţial, ceea ce i-ar ajută pe clienţi să plătească mai puţîn la facturi. Cele trei companii amendate cu 800 de mii de lei ne-au transmis că vor contesta decizia.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte ANRE: Odată cu contestarea nu se suspendă doar plata amenzii, ci și măsură dispusă de ANRE. Şi va trebui să așteptăm să vedem cum vor reacționa aceste companii.

Localnic: Sper să le și plătească. Trebuie urmăriți în continuare.

Localnic: Măcar dacă s-ar rezolva ceva cu chestia asta. Ar fi bine.

Localnic: Cine are bani, plătește și face ce știe.

Localnic: Credeți că îi afectează pe ei acele amenzi care sunt nesemnificative comparativ cu prețurile pe cale le plătim noi? Sub nicio formă. E apă de ploaie pentru ei.

Claudiu Cazacu, analist financiar: E o victorie de etapă pentru consumatori. Furnizorii vor încerca să deplaseze costul mai mare al energiei către consumatorul final.

Experţii în energie cer măsuri mai dure pentru că astfel de lucruri să nu se mai repete.

Ionuț Purica, expert energie: Acțiunea cea mai coerentă e suspendarea licenței de operare. Astfel încât clienții unui furnizor care a făcut ilegalități trec automat în tariful de ultima instanță.

Guvernul interimar propune în schimb amânarea plăţîi facturilor pentru o perioadă de nouă luni.

Florin Cîţu, premierul interimar al României: De a amenda ordonanță Guvernului României, cea care introduce compensarea facturilor cu mai multe facilități. Să introducem și amânarea facturilor acolo unde se poate.

Virgil Popescu, ministrul interimar al Energiei: Există posibilitate de amânare, de exemplu, a facturilor pentru cei vulnerabili, dacă nu au posibilitatea să plătească, în compensare cu datoriile la bugetul de stat ale furnizorilor.

Măsura este benefică însă doar pe termen scurt.

Ionuț Purica, expert energie: Dacă am amânat plata facturilor, înseamnă că încep să încarc facturile cu dobânda lipsa trebuie să precizez foarte clar la ce nivel sunt facturile, faptul că nu se încarcă datoria respectivă.

Specialiştii din energie spun că dacă nu se iau măsuri suplimentare, facturile vor fi cu 60% mai mare decât iarnă trecută.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Anunţul că gazele se scumpesc de 10 ori a declanşat haosul într-o localitate: "Ăsta este un jaf"