Antena Meniu Search
x

Astăzi se împlinesc 21 de ani de când primul român a cucerit Everestul. Constantin Lăcătușu, omul care a doborât record după record

Constantin "Ticu" Lăcătuşu devine pe 17 mai 1995 primul român care cucereşte vârful Everest. El este, de asemenea, singurul alpinist român care a atins cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele şi în plus a reuşit să dea numele unui vârf din Munţii Himalaya, fiind primul care a ajuns la acel vârf neatins de om până atunci.

Constantin "Ticu" Lăcătuşu devine pe 17 mai 1995 primul român care cucereşte vârful Everest. El este, de asemenea, singurul alpinist român care a atins cele mai înalte vârfuri de pe toate continentele şi în plus a reuşit să dea numele unui vârf din Munţii Himalaya, fiind primul care a ajuns la acel vârf neatins de om până atunci.

Născut în municipiul Piatra Neamț la 21 februarie 1961, Constantin Lăcătușu a absolvit Facultatea de Geologie din București. Este alpinist, geolog și cameraman, precum şi preşedintele Clubului Montan Român.

La data de 17 mai 1995, Constantin Lăcătuşu a învins cei 8.848 metri ai vârfului Everest, punând steagul României pe cel mai râvnit vârf de munte din lume.

Ticu Lăcătușu a completat şi lista lui Messner (lista Carstensz) în 8 ani și 166 zile reuşind să urce pe cele mai înalte vârfuri ale celor șapte continente:

• iunie 1990: Elbrus (5.642 m)

• 4 februarie 1995: Kilimanjaro (5.895 m) – ruta Marangu

• 17 mai 1995: Everest (8.848 m) – premieră românească, ruta Pasul de Nord – creasta nordică – creasta nord-estică. [2]

• 16 februarie 1996: Aconcagua (6.962 m) – ruta normală

• 4 iunie 1997: McKinley (Denali) (6.194 m) – prima ascensiune a unei echipe românești, ruta West Butress

• 25 aprilie 2000: Puncak Jaya (Piramida Carstensz) (4.884 m) – premieră românească, ruta Messner (creasta Estică)

• 10 decembrie 2001: Masivul Vinson (4.897 m) – ruta normală.

În Munţii Himalaia, Vârful Europa (Peak Europa) a fost botezat chiar de alpinistul român când, în 2006, într-o expediţie alături de germani, Ticu Lăcătuşu a fost primul care a ajuns la acest vârf neatins de om până atunci.

În 2009, Constantin Lăcătuşu a făcut o ascensiune solo, în stil alpin, fără ghizi sau tabere intermediare, urcând în premieră mondială un vârf necălcat de om din Groenlanda. Muntele face parte din masivul Watkins şi are 3300 m înălţime. Este situat pe coasta estică a celei mai mari intinderi de gheaţă a planetei. A fost pentru a 5-a oară când alpinistul român a pus tricolorul pe un munte neurcat încă de cineva.

Proiectul Eco Greenland a continuat, cu a doua etapă, în 2010, alături de alpinistul Cornel Coman, care i-a fost și antrenor. Cei doi au fost premiați de președintele Autorității Naționale pentru Sport și Tineret cu Diplomă de excelență.

"A fost o provocare adevărată, o aventură la care am visat. Nimeni nu păşise acolo înaintea mea. Orice astfel de premieră mondială este dublată şi de şansa de a boteza muntele pe care n-a călcat nimeni pâna la tine. Îl voi numi Petra Peek, după numele fetiţei mele mai mici, care a împlinit de curând un an. După ascensiunea pe Acoperişul Groenlandei am urcat şi pe cel de-al 3-lea, apoi cel de-al doilea pentru că vreau să urc cei mai înalţi 3 munţi ai Groenlandei în aceeaţi expediţie” a declarat Ticu Lacatuşu la momentul repsectiv.

Familia sa îl susţine, iar soţia lui, Irina Păcurariu, încearcă “să nu vadă lucrurile atât de grandios”, mai precis: “Încerc să mă gândesc la el ca la un om obişnuit. Pentru noi este bărbatul din casă, nu eroul”, a declarat ea într-un interviu.

A realizat documentarele: „Alison Hargreaves – Regina Everestului” în 1996; „Alaska – Ultima Frontiera” în 1997; „Țara Șerpașilor – Lumea de dincolo de nori” (împreună cu Irina Păcurariu) în 20013.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Astăzi se împlinesc 21 de ani de când primul român a cucerit Everestul. Constantin Lăcătușu, omul care a doborât record după record