Antena Meniu Search
x

ATAC la Ordonanţa care scoate românii în stradă. CCR îi decide soarta!

3 februarie, ora 19, suntem în cea de-a patra zi de proteste consecutive în Piaţa Victoriei, de unde urmărim imagini în direct. În tot acest timp, ordonanţa care ţine românii în faţa Guvernului e sub asediu.

Vezi și

3 februarie, ora 19, suntem în cea de-a patra zi de proteste consecutive în Piaţa Victoriei, de unde urmărim imagini în direct. În tot acest timp, ordonanţa care ţine românii în faţa Guvernului e sub asediu.

66 de ore s-au scurs de când Ordonanţa numărul 13 a fost publicată în Monitorul Oficial. Astăzi a ieşit la atac Avocatul Poporului. Pentru reacţia târzie, Victor Ciorbea îşi cere scuze şi spune că a fost într-o eroare.

A susţinut iniţial că nu poate contesta actul normativ, pentru că nu este încă în vigoare. Dar Administraţia Prezidenţială l-a informat că există precedente. Şi a acţionat. Astfel, la Curtea Constituţională a României sunt deja trei cereri care atacă Ordonanţa. Cererea Preşedintelui, cererea CSM şi, cea mai importantă, cea a Avocatului Poporului. Singura instituţie care poate ridica excepţia de neconstituţionalitate.

Termenul va fi stabilit abia după data de 7 februarie. Dacă judecătorii vor întârzia să spună dacă este constituţional sau neconstituţional, pe 11 februarie, la ora unu noaptea,actul care limitează inciminarea pentru abuz în serviciu, care sterge din Codul penal infracţiunea de neglijenţă în serviciu şi care schimbă radical modul în care un funcţionar va mai putea fi tras la răspundere pentru conflict de interese va intra în vigoare.

Pe acelaşi subiect

Parchetul General a gândit şi un plan de rezervă. Atacă Ordonanţa şi în Contencios Administrativ, la Curtea de Apel Bucureşti, unde speră ca actul Guvernului să fie anulat înainte ca inculpaţii să se poată folosi de el ca lege penală mai favorabilă. În timp ce DNA a deschis deja o anchetă. Ce se întâmplă la Bucureşti se urmăreşte şi la Consiliul European.

La summit-ul informal din Malta, preşedintele le-a vorbit jurnaliştilor străini despre "românii mei"

Şi Ambasadorul SUA la Bucureşti a vorbit despre proteste şi a transmis un mesaj guvernanţilor. Hans Klemm nu a vrut să dea detalii despre discuţia de două ore pe care a avut-o cu Liviu Dragnea. Însă, peste Ocean, chiar oficialii departamentului de stat au spus că actele Guvernului României ar putea submina statul de drept. În timp ce în Parlamentul României, au continuat şi astăzi protestele celor la USR.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Evenimente » ATAC la Ordonanţa care scoate românii în stradă. CCR îi decide soarta!