Antena Meniu Search
x

Autoritățile se contrazic în calcule, sub presiunea numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus (Video)

Este limpede că epidemia a luat-o înaintea măsurilor. Oficialii sunt cu un pas în spate, depăşiţi de situaţia din teren, iar tot ce au reuşit să facă instituţiile statului a fost să se contrazică. În urmă cu o săptămână, prefectul Capitalei anunţa că la o rată de 3 infectări la mie, Capitala intră în scenariul roşu. Lucru care s-a şi întâmplat azi. Pentru o oră. După care, prefectul a întors-o ca la Ploieşti. Nu schimbă încă nimic. Iar premierul rezolvă problema în dulcele stil românesc - din pix.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 13.10.2020, 20:15

Vezi și
  • Bucureștiul are o rată de infectare la limita intrării în carantină.
  • Surse din Poliție susțin că Bucureștiul nu poate fi carantinat pe sectoare.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

La prânz, Institutul Naţional de Sănătate Publică anunţa cel mai sumbru scenariu pentru bucureşteni. Rata de infectare era de 3,1 la mia de locuitori. Conform planului iniţial, școlile ar fi trebuit să se închidă. După doar o oră, surpriză. 

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei: INS a comunicat o cifră din eroare. A rectificat rata pe ziua de azi, este 2,69. V-am spus că populaţia reală nu mai este 2 mil 153 de mii. E undeva la 2 milioane 500 de mii. Şi atunci nu putem, la 3,01 gata, închidem şcolile. Aşteptăm trei zile să vedem că cifra creşte şi atunci rapid în a treia zi vom da o hotărâre. Vom aştepta la 3,4, ceva de genul acesta, ţinând cont şi de populaţia reală.

În urmă cu o săptămână, când nu se aştepta la rata de infectare de azi, prefectul era mult mai dramatic în exprimare. 

Gheorghe Cojanu, prefectul Capitalei (7 octombrie): Dacă această rată de incidenţă va ajunge la 3, atunci se vor lua măsuri extreme. Starea de urgenţă va fi impusă dacă ajungem la 3. Carantinarea sectoarelor este posibilă.

Haosul declarațiilor se vede cel mai bine în comportamentul oamenilor. Zona Obor, de exemplu, Sectorul 2. Un furnicar în timpul zilei şi un adevărat focar de mai bine de două săptămâni. 

Datele Direcţiei de Sănătate Publică arată că aici virusul se transmite cu uşurinţă. În piaţă sau în staţiile de tramvai din jur, oamenii stau unul lângă celălalt. 

Nu este singura zonă cu probleme din Capitală. 

Sectorul 1 a depăşit şi el rata de 3 infectări la mia de locuitori, iar sectoarele 3, 5 şi 6 sunt foarte aproape de scenariul roşu. Sectorul 4 este singurul cu un număr mai mic de infectări. 

Situaţia a scăpat de sub control în ultimele 14 zile, iar mai marii de la Bucureşti au vorbit despre carantinarea unor sectoare. Măsura nu are sorţi de izbândă spun specialiştii. 

Doina Azoicăi, epidemiolog: În aceste sectoare trăiesc persoane care posibil să domicilieze în unul dintre sectoare, iar locul de muncă sau şcoala sa fie în alt sector. Beneficiul epidemiologic propriu-zis poate să nu fie la nivelul celui aşteptat. 

Surse din Politie spun că sectoarele din Bucuresti sunt imposibil de carantinat și asta pentru că nu există suficienți polițiști sau jandarmi care să acopere toate limitele dintre sectoare.

Noi, de exemplu, ne aflăm acum în Sectorul 2, însă vis-a-vis este Sectorul 1. Asta înseamnă ca doar 10 metri ar putea să facă diferența dintre o persoană carantinată și una care se poate plimba liberă prin București.

Sunt lucruri de care şi-au dat seama în ultimele zile şi oficialii, aşa că s-au orientat către altă soluţie. Una românească: micşorează rata de infectare din pix. 

Ludovic Orban, premierul României: În analiză trebuie scoase focarele din evaluare. Trebuie evaluat strict nivelul de răspândire în comunitate. Ce ar însemna asta? Evaluarea o fac INSP și DSP, eu nu pot să vă spun acum. 

Doar că definiţia focarului presupune existenţa a cel puţin trei cazuri într-un singur loc. Asta ar însemna scoaterea din analiză inclusiv a familiilor în care sunt mai multe cazuri de îmbolnăviri sau a cazurilor din instituțiile publice. 

20% din cazurile descoperite în ultimele două săptămâni au fost găsite în focare, ceea ce înseamnă că propunerea lui Ludovic Orban ar scădea și rata de infectare. În București, de exemplu, ar ajunge la 2 la mie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Evenimente » Autoritățile se contrazic în calcule, sub presiunea numărului tot mai mare de infectări cu noul coronavirus (Video)