Antena Meniu Search
x

Video Avioanele spion ale NATO au ajuns în România. Vor monitoriza orice mişcare a trupelor ruse pe o rază de peste 300.000 de kilometri pătraţi

Trei aeronave spion ale NATO au sosit astăzi în România. Vor rămâne la baza aeriană 90 de lângă Otopeni şi de aici vor survola flancul sud estic al Alianţei, înregistrând orice mişcare a armatei ruse din Ucraina şi nu numai. Avioanele pot observa orice mişcare de trupe pe o raza de peste 300.000 de kilometri pătraţi.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 17.01.2023, 20:12

Vezi și

Este pentru prima data cand avioanele de supraveghere NATO sunt detasate in bazele aeriene din Romania pentru o perioada neprecizata. Aeroanava AWACS aterizeaza in acest moment pe pista bazei 90 Otopeni. Puţin după ora 14.00, o aeronavă militară din cadrul Forţei Aeropurtate a NATO de Avertizare Timpurie şi Control, pe scurt AWACS, a aterizat în România. Este un avion adus de la o bază din Germania pentru misiuni de recunoaştere şi supraveghere de la peste 10.000 de înălţime.

Două aeronave de acest tip au ajuns astăzi la Bucureşti. O a treia, va ateriza mâine

Boeingul 707 este complet modificat. Nu are geamuri iar interiorul lui este plin de aparatură de interceptare. Avionul va zbura deasupra ţărilor aflate în sud estul Europei dar şi în largul Mării Negre. Va aduna informaţii militare în special din Ucraina, dar poate vedea tot ce se întâmplă până la graniţele ţărilor baltice. "Principala misiune este aceea de a oferi supraveghere aeriană peste graniţele NATO. În termeni generali, putem, spune că vedem ce se întâmplă cu traficul aerian, la câteva sute de kilometri distanţă peste aceste graniţe", a declarat Brett, comandant AWACS.

Radarul uriaş ataşat aeronavei scanează activităţile inamice de la sol şi de pe mare. Două aeronave de acest tip au ajuns astăzi la Bucureşti. O a treia, va ateriza mâine. "Sunt capabilităţi aeriene foarte importante. Aş spune complementare capabilităţilor NATO discolate deja pe teritoriul României", a declarat Daniel Petrescu, șeful Armatei Române. "Vom asigura îndeplinirea angajamentelor naționale care ne revin, în coordonare strânsă cu aliații noștri, în direcția unei posturi consolidate pe Flancul Estic", a declarat Klaus Iohannis, preşedintele României.

"Trebuie să avem şi NATO are date la zi referitoare asupra a ceea ce cunoaştea foarte bine pe graniţa de est", a declarat Virgil Bălăceanu, general în rezervă. În urmă cu doar câteva luni o echipă Observator a filmat la bordul unei astfel de aeronave.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Avioanele spion ale NATO au ajuns în România. Vor monitoriza orice mişcare a trupelor ruse pe o rază de peste 300.000 de kilometri pătraţi