Azilele groazei: 17 persoane în vârstă și cu handicap, găsite într-o clădire care funcționa ca o pensiune
Scandalul azilelor groazei. 17 persoane în vârstă și cu handicap au fost descoperite de polițiști într-un imobil care funcționa sub forma unei pensiuni din județul Teleorman. Persoanele găsite în centrul ilegal au fost transportate la unitați medicale, au anunțat polițiștii. Tot joi, doi inspectori din Ilfov au fost reținuți pentru 24 de ore pentru abuz în serviciu, iar vineri vor fi duși în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Poliţiştii teleormăneni au descins, joi, la un imobil din Pietroşani, care în acte funcţiona ca pensiune, unde au găsit 17 persoane în vârstă şi cu handicap care au fost relocate, informează IPJ Teleorman.
"Poliţişti din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Teleorman, Poliţiei oraşului Zimnicea şi Secţiei nr. 12 Poliţie Rurală Zimnicea au descins la un imobil situat în comuna Pietroşani, judeţul Teleorman. În urma verificărilor, în imobilul respectiv, au fost găsite 17 persoane în vârstă şi cu handicap, care funcţiona sub forma unei pensiuni", anunţă IPJ Teleorman.
Conform sursei citate, imobilul aparţinea unei femei, de 47 de ani, din localitatea Pietroşani şi în el funcţiona sediul unei societăţi comerciale, care avea ca obiect servicii de cazare, înfiinţată în septembrie 2022.
Au fost contactate rudele persoanelor găsite în pensiune
- "Nebunie de nedescris" pentru pacienţii din căminele închise. Cazul femeii care la 91 de ani a fost dată afară...
- Patronul celor două azile din Eforie Nord care funcționau fără autorizație a încercat să-și dea foc în...
- Imagini cu pacienţi bătuţi şi ţinuţi dezbrăcaţi la un azil din Prahova. "Le fură porţia de mâncare"....
"Au fost sesizate toate structurile cu atribuţii pe linie de verificare şi control, pentru efectuarea de verificări conform competenţei. Persoanele găsite în centrul ilegal au fost transportate la unităţi medicale, pentru îngrijiri de specialitate, fiind contactate şi rudele acestora", precizează IPJ Teleorman.
Poliţiştii au întocmit dosar penal, pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi şi evaziune fiscală. De asemenea, au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 de lei.
Doi inspectori sociali din Ilfov au fost reținuți în scandalul azilelor
Doi inspectori sociali din Ilfov au fost reținuți joi de procurorii DNA. Vineri ei vor fi duși în fața judecătorului cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile, anunță DNA.
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 13 iulie, a doi inculpați. Este vorba despre doi inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov. Aceștia au fost reținuți pentru comiterea infracțiunii de "abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit".
"În perioada 25.04.2023 - 31.05.2023, inculpații Năstase Andrei-Cornel și Rontescu Florina, în calitate de inspectori sociali în cadrul Agenției Județene pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Ilfov, și-ar fi îndeplinit în mod defectuos atribuțiile prevăzute de legislația primară, referitoare la realizarea vizitelor de evaluare în teren în ceea ce privește un centru de îngrijire și asistență pentru persoane adulte cu dizabilități situat pe raza județului Ilfov", a anunțat DNA, potrivit Mediafax.
Inspectorii verificau doar documente, nu și situația din teren
Procurorii DNA au stabilit că verificările nu au fost făcute corespunzător.
"Cei doi inculpați ar fi procedat la o evaluare formală, doar în baza documentelor, a îndeplinirii de către centrul respectiv a standardelor minime de calitate obligatorii, și ar fi omis să constate starea de degradare a mobilierului și a dotărilor din spațiul cu destinația de bucătărie, precum și problemele structurale de igienă pe care controalele inopinate ale celorlalte autorități publice sau private le-au constatat. De asemenea, deși ar fi constatat că centrul respectiv nu dispunea de resursa umană necesară prestării serviciilor sociale respective, inculpații ar fi dat instrucțiuni reprezentantului centrului cu privire la modul de modificare/completare a contractelor de prestări servicii medicale astfel încât, în final, să se îndeplinească cerințele minime prevăzute de lege. Ulterior, înainte ca problemele constatate să fi fost remediate, cei doi inspectori ar fi transmis către Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, documentația necesară pentru obținerea licenței de funcționare a centrului respectiv", au mai anunțat procurorii.
Vineri, cei doi inculpați vor fi prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰