Antena Meniu Search
x

Video Imagini cu pacienţi bătuţi şi ţinuţi dezbrăcaţi la un azil din Prahova. "Le fură porţia de mâncare". Reporterii Observator au chemat Poliţia

Azilele groazei. Imagini cumplite din azile continuă să vină pe Fii Observator. Se întâmplă, de data aceasta, în Prahova, unde bătrâni şi bolnavi fără apărare sunt bătuţi şi ţinuţi dezbrăcaţi. Şi de această dată, reporterii noştri au fost nevoiţi să cheme poliţia. În cadrul campaniei Observator Oamenii Nimănui ies la iveală mărturii tulburătoare, atât de la victime, cât şi de la foşti angajaţi. Dincolo de ce spun oamenii, au existat şi rapoarte oficiale pe mesele celor mai puternici oameni ai ţării. Care acum spun că nu au ştiut nimic. În tot acest timp, patronii azilelor primeau sume uriaşe de la stat pentru fiecare om chinuit. 

de Redactia Observator

la 12.07.2023, 19:35

Vezi și

"Dă-i, fă, drumul de aici!", i se spune unei paciente aflate în centrul din Prahova. 

Sunt imagini filmate la un centru pentru persoane cu dizabilităţi din Floreşti, Prahova, primite pe Fii Observator. O femeie care se plimbă dezbrăcată printre ceilalţi pacienţi este lovită, în treacăt, de un bărbat. Agresorul îşi vede apoi liniştit de treabă şi curăţă încăperea cu un mop.

Pacienţi ţinuţi la carceră, legaţi şi fără mâncare

Alt pacient, la rândul lui dezbrăcat, este ţinut la carceră. Tânărul este filmat printr-un vizor rudimetar. Stă chircit pe un pat fără aşternut, într-o cameră acoperită de faianţă."Este doar o parte din ororile petrecute în acest centru destinat persoanelor cu dizabilități. Îi țin legaţi, dezbrăcați, le fură porţia de mâncare și așternuturile noi pe care le primesc", ne-a scris telespectatorul pe Fii Observator.

Pe acelaşi subiect

Imaginile au fost filmate în luna aprilie. O echipă Observator a mers azi la centrul pentru persoane cu dizabilităţi. Primirea nu a fost călduroasă.

Reporter: Cum e aici?

Pacient: E rău! Mi-a aruncat cu apă pe telefon.

Cosmina Balint, reporter Observator: Aşteptăm de mai bine de două ore în faţa centrului de recuperare şi reabilitare din Judeţul Prahova. Am cerut să stăm de vorbă cu cineva din conducere, însă cei de aici ne-au alungat, ne-au aruncat apă pe echipament şi au blocat uşa cu lacăt.

Echipa Observator a făcut plângere la Poliţie

Instituţiile de control s-au perindat toată ziua la centru, însă nimeni nu dat vreo lămurire. În cele din urmă, echipa Observator a făcut plângere la poliţie.

Cosmina Balint, reporter Observator: În urma imaginilor primite, echipa Observator şi-a făcut datoria de a sesiza poliţia cu privire la faptele de violenţă din acest centru de reabilitare şi recuperare din judeţul Prahova.

Şirul ororilor pare nesfârşit: o femeie care a lucrat cu îngrijitoarea azilului din Pipera, de unde pacienţii au fost mutaţi într-o clădire în construcţie din câmp, de teama controalelor, povesteşte comportamentul femeii care l-a izgonit ca pe un câine pe George, tânărul căutat de unchi şi salvat de Observator

Fostă angajată: Îi bătea în băi, le punea fecale pe faţă. Îi maltrata, la un pacient i-a rupt urechea.

Aceleaşi orori şi într-un azil din Craiova

De tratamente similare aveau parte şi bătrânii dintr-un azil din Craiova. 

Fostă angajată: Din mâinile mele a luat-o şi când a dat cu ea de pat, am zis că o omoară. În ziua aceea.

Reporter: Administratorul? Doamna administrator a trântit bătrâna de pat?

Fostă angajată: Da.

La azilul din Craiova, angajatele au fost cele care au făcut mai multe plângeri la poliţie. 

Fostă angajată: A venit, s-a muşamalizat totul. Doamna are cunoştinţe la poliţie şi nu au făcut absolut nimic.

Detalii incredibile de la azilele groazei din Ilfov

Alte detalii incredibile ies la iveală chiar de la azilele groazei din Ilfov. O femeie care a avut soţul schizofrenic internat acolo spune că acesta a fost dus la notar şi pus să-şi dea apartamentul. 

Soţia unui pacient: Am aflat de la administratorul blocului de unde locuiam, m-a sunat, m-a contactat şi mi-a spus că s-a prezentat o persoană, Godei Ştefan Cristian, cu acte că este proprietarul apartamentului.

Femeia spune că nu i s-a permis să-şi viziteze soţul. A aflat că acesta a murit abia anul trecut, deşi decesul survenise în 2021.

Reporter: Unde este îngropat?

Soţia unui pacient: Nu ştim. Din păcate nu ştim. Nu au avut nici măcar bunul simţ să ne anunţe că a decedat şi unde este îngropat.

Autorităţile statului continuă controlalele în azile

Între timp, autorităţile statului continuă controlalele în azile. Până marţi seară au fost inspectate 998 de centre. 11 au fost închise, iar 25 au activitatea suspendată. Rămâne întrebarea ce se întâmplă acum cu bătrânii care sunt mutaţi. 

Nepoata unei bătrâne: Bunica mea are 97 de ani. Şi e hipertensivă. Şi chestia asta chiar nu cred că o ajută cu nimic. Adică eu înţeleg demersul, dar e cam heirupist, aşa.

De multe dintre abuzurile atroce se ştia. În februarie, ONG-ul Centrul de Resurse Juridice îl informa şi pe premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, despre ce se întâmplă în Ilfov. Însă, după izbucnirea scandalului, acesta a susţinut că n-a ştiut nimic.

Nicolae Ciucă, fost premier: De fiecare dată când am avut astfel de informări, am luat măsuri în consecinţă. Ca atare, nu am avut astfel de informări.

Tăcerea şi complicitatea unora, mină de aur pentru alţii

Tăcerea şi complicitatea unora au fost mină de aur pentru alţii. Azilele controlate de stat, prin DGASPC-uri, primesc bani de la familii şi beneficiari, de la bugetul local şi, dacă suma nu este suficientă, se apelează la bugetul de stat. 

Când nu mai este loc la stat, Asistenţa Socială îi duce pe beneficiari la centre private. În acest caz, firmele care stau în spatele căminelor încasează bani din pensiile şi indemnizaţiile celor pe care îi cazează însă cea mai mare parte vine tot de la bugetul de stat 

Angajat DGASPC: De exemplu, pentru o persoană vârstnică statul plăteşte în jur de 50.000 de lei pe an, pentru o persoană cu dizabilităţi statul plăteşte în jur de 80.000 de lei pe an. 

Cât au încasat cei care i-au "cazat" pe bătrâni în casa din Tunari

Cristina Filip, reporter Observator: Altfel spus, doar pentru cei 11 beneficiari care în acte figurau cazaţi aici şi pe care echipa Observator i-a găsit într-o casă în construcţie, pe un câmp din Tunari, azilul a primit aproape 900.000 de lei în fiecare an. La asta se adaugă banii din pensii şi indemnizaţii de handicap care au ajuns tot în conturile azilului. 

Marius Budăi, ministrul Muncii: Toată lumea crede că căminiele astea sunt la Ministerul Muncii, dar nu sunt la Ministerul Muncii. Nu ştiu de ce nu înţelegeţi odată.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite prin formularul Fii Observator, pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Fii Observator » Imagini cu pacienţi bătuţi şi ţinuţi dezbrăcaţi la un azil din Prahova. "Le fură porţia de mâncare". Reporterii Observator au chemat Poliţia