Antena Meniu Search
x

Video Azilele groazei. Ciolacu i-a urat "la mulţi ani" Gabrielei Firea azi, însă luni i-ar putea cere să plece din funcţie, după ultimele dezvăluiri

Demisii la cel mai înalt nivel şi percheziţii ale mascaţilor, în scandalul azilelor groazei. Marius Budăi a renunţat astăzi la funcţia de ministru al Muncii, chiar în timp ce procurorii anticorupţie verificau instituţia din subordinea sa, care se ocupa cu plăţile pentru îngrijirea bătrânilor. În interiorul PSD se discută ca gestul să fie făcut şi de către ministrul Familiei, Gabriela Firea. O decizie în acest sens ar urma să fie luată luni, potrivit surselor Observator. 

de Redactia Observator

la 13.07.2023, 19:43

Vezi și

Marcel Ciolacu, premierul României: Sunt convins că aceasta este reacţia firească a unui decident politic într-o asemenea criză. 

O reacţie care până astăzi nu era luată în calcul de Marius Budăi. 

Marius Budăi, fostul ministru al Muncii: Toată lumea crede că căminele astea sunt la Ministerul Muncii, dar nu sunt la Ministerul Muncii. Nu ştiu de ce nu înţelegeţi odată?!!!

În locul lui ar putea veni Simona Bucura-Oprescu, președintele Comisiei de Administrație de la Camera Deputaților sau Vasilica Robu, Secretarul general al casei de Pensii. Demisia lui Marius Budăi a fost urmată de o altă plecare de la vârful instituţiilor de protecţie socială. Mădălina Turza, şefa Departamentului pentru responsabilitate socială comunitară și grupuri vulnerabile din Guvern, a fost eliberată din funcţie. 

Pe acelaşi subiect

Ciolacu i-ar putea cere Gabrielei Firea să facă un pas în spate

Potrivit surselor Observator, în interiorul PSD s-a discutat şi despre o posibilă demisie a ministrului Familiei, care ar urma să facă acest pas săptămâna viitoare, dacă partidul îi va cere. Premierul nu ar fi vorbit însă despre acest lucru direct cu Gabriela Firea, a cărei zi de naştere este chiar azi. De altfel, înaintea şedinţei de Guvern, Marcel Ciolacu a felicitat-o şi i-a urat La Mulţi Ani!

Ştefan Godei, patronul centrului de îngrijire din Voluntari în care beneficiarii erau bătuţi şi umiliţi, a fost angajat ca şofer la Primăria Capitalei dar şi la cabinetul senatorial al Gabrielei Firea. 

La Primăria Capitalei bărbatul din acest dosar nu a fost șoferul meu, ci a lucrat ca șofer la Administrativ și pentru alte persoane. Nici la Senat nu a fost șoferul meu, ci a deservit o perioadă colegii de la cabinetul senatorial, așa cum a făcut-o în toate instituțiile unde a activat, a precizat ministrul. 

Doi funcţionari publici l-ar fi ajutat pe Ştefan Godei să acopere abuzurile

În dosarul abuzurilor din azile apare, ca martor, şi numele consilierei sale, Ligia Gheorghe. Aceasta a fost cofondatoare a ONG-ului care admninistra căminul de bătrâni, alături de Godei. Tot astăzi, procurorii DNA au descins la Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Ilfov, instituţia din subordinea ministerului Muncii care vira banii către patronii centrelor de îngrijire.  

Cosmina Balint, reporter Observator: Oamenii legii strâng documente din birourile a doi funcţionari publici pentru că au bănuiala că aceştia ar fi acordat avize definitive de funcţionare celor 3 centre deşi ştiau că există nereguli grave. 

Este vorba despre Andrei Cornel Năstase şi Florina Ronţescu. Numele femeii apare şi în stenogramele procurorilor DIICOT. Iar Năstase pare că ar fi persoana numită "domn" în conversaţia cu Ştefan Godei, care a primit licenţa de funcţionare deşi nu avea personal suficient şi nici calificat, arată anchetatorii.

Stenograme din dosarul procurorilor DIICOT

STENOGRAME

F. RONŢESCU: Bună ziua! Auziți, domnul GODEI, avem o problemă cu personalul!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Ce, sunt puțini, nu?

DOMN: Da...

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, da, dar urmează să-i angajez p-ăștia, astăzi am fost cu ei la forțele de muncă, le-am făcut tot, urmează să intre și cei trei, patru!

F. RONŢESCU: Păi, da, dar degeaba, la ce aveți dumneavoastră aicea, tre' să aveți 21!

DOMN: De specialitate...

F. RONŢESCU: De specialitate!

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Păi, de specialitate...

F. RONŢESCU: Păi nu avem, avem 11 pe REVISAL...

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da...

F. RONŢESCU: Da, dintre care sunt 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 de specialitate...

Procurorii susţin că Năstase şi Ronţescu nu doar că l-ar fi anunţat pe Godei de controalele pentru obţinerea licenţei, dar l-ar fi învăţat şi cum să modifice documentele în aşa fel încât dosarul să fie acceptat. 

STENOGRAME

F. RONŢESCU: Auziți, și cu REVISAL ul...

DOMN: Cu REVISALUL putem să modificăm data, adică, REVISALUL ăsta nou care ni l-ați dat acuma?

GODEI ȘTEFAN CRISTIAN: Da....

DOMN: Păi, nu...  Cât să fie?

F. RONŢESCU: Înainte de 28...

DOMN: Să fie, gen, 26-27.04 sau ceva de genul ăsta, adică...Stai ca să ne uităm pe dată ca să-ți spun sigur...aprilie... Noi am fost pe 28, am fost la ei, adică...?

F. RONŢESCU: Pe 28 am terminat raportul, dar ăla trebuie să fie anterior, 27, 26...

DOMN: 26-27.04...

Aşa s-ar fi procedat şi în cazul azilelor conduse de Cristina Dumitra, cred anchetatorii. Cu sprijinul unor angajaţi ai statului, se câştigau bani frumoşi. Prin Direcţiile de Protecţie Socială Ilfov şi Sector 3 se trimiteau beneficiarii pentru care statul dădea cei mai mulţi bani. Cu acte şi facturi false se decontau cazarea, masa şi serviciile medicale. Şi tot în conturile patronilor intrau şi pensiile, ajutoarele sociale, cele de handicap sau sumele primite de la familii.

Godei primea lunar 30.000 de euro şi cheltuia dar 5.000 pentru vârstnici

Concret, Ştefan Godei primea lunar 30.000 de euro si cheltuia doar 5.000 pentru vârstnici. Restul de 25.000 se duceau pe distracţii şi dedicaţii la lăutari. 

De multe dintre abuzuri se ştia până la cel mai înalt nivel. În februarie, ong-ul Centrul de Resurse Juridice îl informa şi pe premierul de la acea vreme, Nicolae Ciucă, despre ce se întâmplă în Ilfov. Însă, după izbucnirea scandalului, acesta a susţinut că n-a ştiut nimic. În plus, decizia finală de acreditare în 2021 a Asociaţiei lui Godei a fost semnată de Raluca Turcan, ministru al Muncii la acea vreme.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » Azilele groazei. Ciolacu i-a urat "la mulţi ani" Gabrielei Firea azi, însă luni i-ar putea cere să plece din funcţie, după ultimele dezvăluiri