Antena Meniu Search
x

Curs valutar

S-au dat primii bani pentru porcii omorâţi din cauza gripei porcine. În Brăila, sute de oameni au făcut coadă la primărie (Video)

Astăzi, s-au dat primii bani pentru localnicii ai căror porci au fost omorâţi din cauza virusului gripei porcine africane. 244 de oameni din comuna Berteştii de Jos, judeţul Brăila, au făcut coadă la Primărie pentru a primi despăgubirile.

de Redactia Observator

la 07.09.2018 , 13:59

S-au dat primii bani pentru porcii omorâţi din cauza gripei porcine. În Brăila, sute de oameni au făcut coadă la primărie S-au dat primii bani pentru porcii omorâţi din cauza gripei porcine. În Brăila, sute de oameni au făcut coadă la primărie - Observator.tv

Astăzi, s-au dat primii bani pentru localnicii ai căror porci au fost omorâţi din cauza virusului gripei porcine africane. 244 de oameni din comuna Berteştii de Jos, judeţul Brăila, au făcut coadă la Primărie pentru a primi despăgubirile.

Pentru animalele sacrificate, oamenii vor primi între 1.200 şi 4.000 de lei. 

Sătenii regretă că au rămas fără porci de Crăciun, dar sunt mulţumiţi că au fost despăgubiţi în urma epidemiei de pestă porcină. Ei spun că, după ce va trece perioada de carantină, îşi vor cumpăra alţi porci.

Articolul continuă după reclamă

În acest moment, în judeţul Brăila sunt 50 de focare de pestă porcină, în 32 de localităţi, şi au fost ucişi aproximativ 83.000 de porci, atât în gospodăriile oamenilor, cât şi la cele două ferme mari de la Tichileşti şi Gropeni.

Pesta porcină a închis o afacere de milioane de euro

La sfârşitul lunii august, a început sacrificarea celor 140 de mii de porci de la cea mai mare crescătorie din ţară. La Gropeni, în judeţul Brăila, trei gropi adânci de 20 de metri au fost pregătite în curtea fermei.

Operaţiunea fără precedent ar putea dura însă câteva săptămâni. Ferma era a doua ca mărime din Europa, iar închiderea ei înseamnă pierderi de zeci de milioane de euro şi sute de şomeri. 

Măsura îngroapă practic o afacere de zeci de milioane de euro. 250 de angajaţi vor rămâne fără serviciu. Şi magazinele care vindeau carnea de porc vor fi închise.

Nu se ştie nici până acum modul în care a ajuns pesta în ferma din Gropeni. Apa pentru porci era adusă din Dunăre, dar nu există analize care să arate prezenţa virusului acolo.

Între timp, pesta africană a ajuns în 11 judeţe. De la începutul epidemiei, peste 160 de mii de porci au fost ucişi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aveţi încredere să cumpăraţi ciuperci din piaţă?
Observator » Evenimente » S-au dat primii bani pentru porcii omorâţi din cauza gripei porcine. În Brăila, sute de oameni au făcut coadă la primărie (Video)