Antena Meniu Search
x

Avem cei mai periculoşi bani din lume, conform unui studiu. Microbii rezistă cel mai mult pe bancnotele româneşti (Video)

La cea de-a 29-a ediţie a premiilor Ig Nobel, care recompensează cele mai trăznite cercetări ştiinţifice, a câştigat un studiu care demonstrează că bancnotele româneşti răspândesc printre cele mai multe infecții microbiene.

Veronica Micu
de Veronica Micu

la 13.09.2019, 15:01

La cea de-a 29-a ediţie a premiilor Ig Nobel, a fost recompensat un studiu care demonstrează că bancnotele româneşti răspândesc printre cele mai multe infecții microbiene
Avem cei mai periculoşi bani din lume. Bancnotele româneşti sunt cele mai rezistente la microbi - Profi Media

La cea de-a 29-a ediţie a premiilor Ig Nobel, care recompensează cele mai trăznite cercetări ştiinţifice, a câştigat un studiu care demonstrează că bancnotele româneşti răspândesc printre cele mai multe infecții microbiene.

Anul acesta, premiul pentru economie a fost acordat unor cercetători olandezi, Habip Gedik, Timothy A. Voss şi Andreas Voss, care au demonstrat că banii de hârtie pot răspândi cele mai multe infecţii microbiene, iar printre cele mai periculoase sunt bancnotele româneşti.

Potrivit studiului realizat în 2013, în laboratorul Canisius Wilhelmina Ziekenhuis din Olanda, dintre toate valutele testate - euro, dolar american şi canadian, lei, dirhami marocani şi rupii indiene - bancnotele româneşti răspândesc printre cele mai multe infecții microbiene. Motivul ar fi că leii noştri au structura din polimeri.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Drept urmare, cercetătorii olandezi sfătuiesc oamenii să evite contactul cu aceste bancnote şi să se bazeze, mai ales, "pe metode de plată fără numerar".

Mai jos, momentul în care cercetătorii olandezi îşi primesc premiul Ig Nobel: 

Trebuie precizat că premiile Ig Nobel sunt decernate în fiecare an, cu o săptămână înainte de acordarea adevăratelor Premii Nobel, la Stockholm. 

Premiile Ig Nobel, care sunt mai degrabă o "satiră", au create de editorul şi fondatorul revistei Annals of Improbable Research, şi celebrează neobişnuitul şi imaginaţia. 

Laureaţii premiilor Ig Nobel nu primesc bani. Anul acesta, câştigătorii au plecat acasă cu câte un pahar din carton şi o periuţă de dinţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Evenimente » Avem cei mai periculoşi bani din lume, conform unui studiu. Microbii rezistă cel mai mult pe bancnotele româneşti (Video)